Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 15:05 |

U tuzlanskom UKC- tokom 2017. urađeno 28 hiljada operacija

FENA

TUZLA, 3. aprila (FENA) - U Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla tokom 2017. godine urađeno je više od 3.300.000 pregleda, izvedeno 28.000 operacija, uvedene su nove procedure, a povećan je priliv pacijenata iz svih kantona - izjavio je na konferenciji za medije ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Govoreći o izvještaju o radu ove zdravstvene ustanove za prošlu godinu, koji je kantonalna vlada danas usvojila, Hadžiefendić je kazao da je tuzlanski UKC pozitivno poslovao u 2107. te da bilježi rast prihoda nad rashodima.

Naglasio je da je u izvještajnoj godini smanjen dug ove zdravstvene ustanove prema dobavljačima za oko tri miliona KM.

Vlada TK usvojila je danas i Izvještaj o radu Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

I ovaj zavod je pozitivno poslovao tokom prošle godine, a pravila rada i protokoli koji se u njemu koriste, kako je naveo Hadžiefendić, postali su model kojeg prepisuju ostali kantoni.

Također, Ministarstvo zdravstva TK s Ministarstvom obrazovanja i nauke, te Zavodom za javno zdravstvo realiziralo je izuzetno uspješan projekt uvođenja ispravne vode u sve školske objekte na području TK, postavljanjem UV filtera.

Govoreći o izvještaju o radu Ministarstva zdravstva TK u prošloj godini, koji je također usvojen, Hadžiefendić navodi da je prvi strateški cilj ovog ministarstva bio prevencija i unapređenje zdravstvenog stanja.

Podvukao je da su  provedene aktivnosti prevencije i rane dijagnostike karcinoma dojke, te karcinoma grlića maternice i kolorektalnog karcinoma.

Drugi cilj bila je izrada efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite svim građanima TK, zatim informatički razvoj i organizacija rada mrtvozorničke službe na području TK.

Podsjetio je na usvojenu odluku o utvrđivanju esencijalne liste lijekova, koja ide na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja TK te na Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih pomagala.

Između ostalog, izdvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ZZO TK, zahvaljujući kojem je prošle godine ukinuta premija zdravstvenog osiguranja za određene kategorije osiguranika.

Hadžiefendić ističe da su ovo ministarstvo i ZZO TK utvrdili prijedlog za ostvarivanje prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u RS, te korištenje zdravstvenih usluga u svim domovima zdravlja na području TK.

Realiziran je i projekt zapošljavanja 130 mladih doktora medicine i stomatologije, koji su se nalazili na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

I u  2017. godini realiziran je i program asistirane reprodukcije ili vantjelesne oplodnje, odnosno nastavljeno je s refundacijom troškova.

Riješen je i dugogodišnji problem oboljelih od celijakije sufinansiranjem specijalne hrane tzv bezglutenskog brašna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana