Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 14:31 |

Vučić obećao pet milijuna eura pomoći općinama u Republici Srpskoj

FENA Agencije

BEOGRAD, 3. travnja (FENA) - Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć u visini od pet milijuna eura općinama u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je izjavio kako Srbija želi pomoći u situaciji kada srbijansko gospodarstvo bilježi rast do 4 posto na kvartalnoj razini i kada se u državnom proračunu ostvaruje visoki suficit.

- Usuglasili smo da u sljedećim općinama pomognemo u ukupnom iznosu od pet milijuna eura. Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima Republike Srpske. Riječ je o općinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim, u okviru Federacije BiH pomoć od pola milijuna eura za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova - precizirao je Vučić.

Dodao je kako je dodatnih milijun konvertibilnih maraka izdvojeno za program samozapošljavanja, za razvoj poduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe pokretanja osobnog biznisa i poduzeća.

Paket pomoći Srbije općinama u Republici Srpskoj za Dodika je najkonkretniji primjer odnosa i veza Srbije i Republike Srpske, i novi segment u pomoći koja je ranije bila samo na načelnoj, političkoj razini.

Osvrnuo se i na političku situaciji u Bosni i Hercegovini, ustvrdivši kako su "institucije paralizirane" zbog složenih odnosa između Hrvata i Bošnjaka.

Vučić i Dodik razgovarali su i o situaciji na Kosovu, a predsjednik Srbije zahvalio je Dodiku na "na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije".

Dodik je izjavio kako Republika Srpska neće mijenjati politiku prema Kosovu niti će Srbi u Bosni i Hercegovini dati svoju suglasnost kada je u pitanje priznavanje kosovske neovisnost, iako zbog takvog stava, kako je rekao, trpi velike pritiske.

- Isključivo ćemo slijediti politiku Beograda i Srbije, učinit ćemo ono što ta politika odluči i taj stav nećemo promijeniti - dodao je Dodik.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Bruxelles: U četvrtak sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije s Lajčakom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!