Kultura     | 03.04.2018. 12:46 |

Osmanović i Yayman: Kultura i umjetnost grade neraskidive veze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i zamjenik ministra kulture Republike Turske Huseyin Yayman ocijenili su danas, tokom susreta u Sarajevu, da je potrebno raditi na čvršćem povezivanju institucija kulture i kulturnih radnika između dviju zemalja, uključujući i razvijanje zajedničkih projekata u okviru programa Evropske unije.

Osmanović je istakao da je Vlada Republike Turske podržala veliki broj projekata u oblasti kulture i naslijeđa u BiH, među kojima su obnova Starog most u Mostaru, restauracija Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, obnova Ferhadije džamije u Banjoj Luci, saopćeno je iz Ministrastva civilnih poslova BiH.

Vlada Turske učestvovala je i u restauraciji Sultan Fatih džamije (Careve džamije) i hamama u Sarajevu, obnovi škola, obnovi Arhiva BiH, podržala Bijenale savremene umjetnosti D-O Ark Undergroud u Konjicu 2013. godine, a u toku je obnova Aladža džamije u Foči.

 - Objekti čiju obnovu je podržala Vlada Republike Turske su od neprocjenjive vrijednosti, ne samo za BiH, već i za svjetsku kulturnu baštinu. Teško bi smo ih obnovili bez angažmana Vlade Republike Turske i agencije TIKA u Bosni i Hercegovini. Podrška nam je i dalje potrebna, posebno u dijelu obnove objekata koji su nacionalni spomenici BiH - rekao je Osmanović.

Yayman je naglasio da je najjača veza između dvaju naroda ona koja se ostvaruje kroz kulturu i umjetnost.

Založio se za organizovanje kulturnih događaja s ciljem predstavljanja kulture dviju zemalja, prije svega u oblasti gastronomije, baleta i opere, kao i književnosti.

Naglašen je značaj regionalne saradnje, a Vijeće ministara kulture jugoistočne Evrope odlična je platforma za saradnju u toj oblasti.

Osmanović i Yayman razgovarali su i o muzejima i njihovoj ulozi u društvu, a u okviru priprema za ministarstku konferenciju Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE) koja će sutra biti održana u Sarajevu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Ministrica Duraković nastavila posjet Turskoj s ciljem jačanje veza i suradnje u području obrazovanj

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu