Ekonomija     | 03.04.2018. 11:35 |

Prolongirana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje KS

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo, koja je trebala biti održana danas, odgođena je jer se nisu pojavili svi članovi delegacije Vlade KS zbog priprema za sutrašnju sjednicu Skupštine KS.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić izjavio je da bi oni svakako predložili da Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, koji je bio na predloženom dnevnom redu, bude razmatran na narednoj sjednici. 

- Riječ je o vrlo važnom zakonu i dobro je da će sjednica biti održana naknadno do kada ćemo pripremiti konkretne primjedbe na predloženi tekst - rekao je Čengić i dodao da smatra da  taj zakon nije u skladu sa Zakonom o radu. 

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić ranije je naveo da izmjene koje predviđa taj zakon po svom nazivu asociraju na povećanje primanja u javnom sektoru, ali da je glavni cilj zakona dorada i preciziranje odredbi kako bi bile usaglašene sa federalnom propisima i kolektivnim ugovorom.

Pojasnio je da tim zakonom Vlada KS uređuje način utvrđivanja osnovice i bodova za obračun plaća, koji su utvrđeni prema predviđenim odredbama Zakona o izvršavanju budžeta.

Nenadić je naglasio da se tim zakonom uređuje način utvrđivanja osnovne plaće, kao i uvećanje za 0,6 posto za svaku započetu godinu staža, a najviše do 20 posto.

Najavljeno je da će sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje KS biti održana u narednih sedam do 10 dana.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta