Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 11:44 |

Dan borbe protiv mina FUCZ obilježava demonstracijom humanitarnog deminiranja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Obilježavajući Međunarodni dan borbe pritiv mina deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sutra će na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred Sarajevo City Centra demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju.

Svoj rad predstavnici FUCZ će prezentirati kroz video klipove snimljene tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava i na izložbi opreme i alata koji se koriste u navedenim operacijama.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja, saopćeno je iz FUCZ, koja se i ove godine pridružila godišnjoj kampanji "Zajedno protiv mina".

Kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno.

BiH spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava.

Na Međunarodni dan borbe pritiv mina upozorit će na opasnost od mina i neophodnost ubrzanog deminiranja cijele teritorije Bosne i Hercegovine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!