Bosna i Hercegovina     | 02.04.2018. 14:05 |

Gotovo 4.000 mališana iz TK počelo s predškolskim odgojem (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 2. aprila (FENA) - U osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona danas je počeo obavezan vid predškolskog odgoja za djecu upisanu u prvi razred devetogodišnje škole koja ovim odgojem nisu bila obuhvaćena u predškolskim ustanovama.

Zahvaljujući kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje i Organizaciji ''Save the children'' u Tuzlanskom kantonu već nekoliko godina uspješno se provodi obavezni vid predškolskog odgoja i obrazovanja. Radi se o 150 nastavnih sati ili tri mjeseca nastave koja se izvodi od 2. aprila do 12. juna.

- To je za djecu koja su godinu pred upis, a nisu imala prilike da pohađaju predškolske ustanove. Ova tri mjeseca će im pomoći da razvijaju vještine, da se druže, da bi što spremniji počeli školovanje - rekao je pedagog Osnovne škole ''Kreka'' Tuzla Damir Gazdić.

U prve razrede osnovnih škola Tuzlanskog kantona, od početka marta ove godine kada je upis počeo, upisano je 3.914 mališana. Za predškolski odgoj većine njih, koji ovaj vid odgoja nisu prošli u predškolskim ustanovama, formirane su odgojne grupe.

- Pedagoški zavod je na vrijeme izvršio pripreme za uspješan početak, educirani su nastavnici da bi ovaj dan dočekali što spremniji - kazao je savjetnik za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu TK-a Sead Jahić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1608

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1x8wnwlPdqAKu0GmLjcHepOQ5EH6T6nmV?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Deset privatnih vrtića potpisat će s Gradom Mostarom ugovore o subvencioniranju smještaja

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu