Svijet     | 02.04.2018. 12:01 |

Broj poginulih Palestinaca u protestima u Gazi porastao na 18

FENA Internet

GAZA, 2. aprila (FENA) - Palestinac je podlegao povredama u ponedjeljak, tri dana nakon što su izraelski vojnici pucali na njega tokom masovnih protesta koji su doveli do sukoba, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, čime je ukupan broj ubijenih porastao na 18.

Faris al-Raqib (29), ranjen je u stomak tokom sukoba istočno od grada Khan Younis na jugu pojasa Gaze, saaopćilo je ministarstvo zdravstva, dok su deseci hiljada Palestinaca uzeli učešće u najvećim protestima u posljednjim godinama.

Na stotine ljudi je ranjeno, od kojih mnogi bojevom municijom, što je rezultiralo pozivima Evropske unije i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa na nezavisnu istragu.

Izrael je branio akcije svojih vojnika, kada su otvorili vatru na Palestince koji su se udaljili od glavnog protestnog logora i primakli se teško utvrđenoj graničnoj ogradi između Izraela i pojasa Gaze.  

Vojska je saopćila da su njeni pripadnici otvarali vatru kada je to bilo neophodno kako bi se suprotstavili onima koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele i gurali zapaljene gume prema vojnicima.

Vojska također navodi da je bilo pokušaja da se nasilno prođe granična ograda i uđe u Izrael, dodajući da je bilo i pokušaja napada na vojnike.

Izrael optužuje Hamas, grupu koja upravlja pojasom Gaze i s kojom je vodio tri rata od 2008. godine, da koristi proteste kao pokriće za nasilje.

Palestinci tvrde da je na demonstrante otvarana vatra dok nisu predstavljali direktnu prijetnju vojnicima, a grupe za ljudska prava kritikuju Izrael zbog korištenja bojeve municije.

Pored 17 ubijenih Palestinaca, više od 1.400 ih je ranjeno u petak, od kojih 757 bojevom municijom, dok su ostali povrijeđeni gumenim mecima ili su liječeni od udisanja suzavca, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, prenosi AFP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana