Bosna i Hercegovina     | 02.04.2018. 10:48 |

Magazinović: Omogućiti javnosti uvid u spiskove onih koji su glasali

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) -  Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, mišljenja je, s obzirom na događaje u Parlamentu BiH koji ukazuju da više nema nikakve dileme da se sprema izborna krađa, da je neophodno, pored brojnih aktivnosti koje se namjeravaju provesti na sprječavanju nepravilnosti, nakon izbora objaviti spiskove svih onih koji su iskoristili glasačko pravo.

- To je jedan od načina da spriječimo da “mrtvi glasaju”, ali isto tako da omogućimo i onima koji su glasali, ali i onima koji nisu, uvid u spisak svih koji su iskoristili svoje biračko pravo. 

U izbornom procesu je moguće izvršiti transparentan uvid u birački spisak prije samog glasanja, dok poslije izbora, osim rezultata izbora kojima smo prinuđeni vjerovati, ne raspolažemo informacijama o glasačima koji su uzeli učešće na izborima - navodi Magazinović.  

Napominje da ne postoji nikakvo zakonsko, niti drugo ograničenje, da se dođe do objave spiska glasača koji su iskoristili svoje pravo.

- Tajnost glasanja bi naravno i dalje bila zagarantovana i neupitna, ali bi se ovim tehničkim unaprjeđenjem povećala transparentnost i smanjile brojne zloupotrebe - smatra Magazinović. 

Upozorava da je šest mjeseci prije izbora kredibilnost izbornog procesa već dovedena u pitanje, a "Centralna izborna komisija, kao institucija zadužena za provođenje izbora, posljednjom aferom je narušila svoj, uglavnom, pozitivan imidž".

- Ako tome dodamo aktivnosti pojedinih članova CIK-a, koji u službi stranaka lobiraju protiv rješenja predloženih u Parlamentu BiH i najdirektnije se upliću u rad najvišeg zakonodavnog tijela, onda su potezi, kao što je ovaj, neophodni kako bi se iole vratio kredibilitet izbornom procesu i instituciji koja ga provodi - navodi Magazinović, saopćeno je iz SDP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo