Bosna i Hercegovina     | 01.04.2018. 13:27 |

Porast vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Zbog intenziviranih padavina, u posljednja 24 sata došlo je do značajnijeg porasta vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. 

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo, kako su saopćili,  nastavlja da vrši pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području ove rijeke  u Federaciji BiH.

- Imajući u vidu da je na nekoliko vodomjernih stanica dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje, te da se prema raspoloživim prognozama i u narednim satima predviđa povećanje vodostaja, sugerišemo povećan oprez zbog mogućeg plavljenja područja uz vodotoke – navode iz Agencija za vodno područje rijeke Save.

Vodostaj na rijeci Savi je trenutno u blagom opadanju. Na poplavnim područjima Odžačka Posavina i Srednja Posavina na snazi su mjere redovne odbrane od poplava.

Zaštitni vodni objekti su u stabilnom i funkcionalnom stanju, o čemu se brinu pravni subjekti koji provode mjere aktivne odbrane od poplava na području Posavskog kantona.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje se obavljaju sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju, a sve u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP).

Agencija za vodno područje rijeke Save će zbog aktuelnosti situacije i u narednom periodu kontinuirano vršiti praćenje i obavještavanje o stanju vodostaja na vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH – navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo