Ekonomija     | 01.04.2018. 11:47 |

Rošić: Budžet Unsko-sanskog kantona ovog puta kreiran potpuno transparentno

FENA Vernera Jakupović

BIHAĆ, 1. aprila (FENA) - Uoči sutrašnje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, u čijem je najavljenom dnevnom redu ovogodišnji budžet, kantonalni premijer Husein Rošić za Fenu je izjavio da je taj akt kreiran ovoga puta potpuno transparentno, u dogovoru sa sindikatima, udruženjima i predstavnicima stranaka.

- Kao što znate, većina kantona u Federaciji je budžet za 2018. usvojila bez javne rasprave tako da zapravo niko osim vladajućih stranaka nije imao mogućnost da utječe na njegov sadržaj. Mislim da to nije ispravan put. Ako želimo kroz budžet odgovoriti na stvarne potrebe građana, onda ih moramo uključiti u njegovu izradu. Ovaj pristup je potpuno novi i on, nažalost, do sada nije bio primjenjivan u našem kantonu. Ipak, ja smatram da je ovo dobar recept za budućnost i da treba nastaviti da budžet dogovaramo s građanima, a ne da im ga namećemo. Čitav proces javne rasprave je potrajao, no Kanton je dobro funkcionisao s privremenim finansiranjem - rekao je premijer odgovarajući na pitanje zašto se budžet donosi tako kasno, nedugo po isticanju odluke o privremenom finansiranju.

Rošić smatra da u kantonalnoj skupštini postoji većina koja će odobriti budžet "bez ikakvih problema", kako je naveo.

- Lično sam održao konsultacije sa svim strankama koje imaju zastupnike u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Sve su one dobile uvid u budžet, imale su priliku da iznesu svoje primjedbe i daju prijedloge i mi smo dio njih ugradili u ovaj dokument. Nema dakle nikakvih nepoznanica. Svi znaju naše realne mogućnosti i mislim da niko nije toliko neodgovoran prema građanima da pokušava na budžetu ubirati političke poene. Mi smo manjinska vlada, imamo podršku samo Stranke demokratske akcije, zato računamo na konstruktivno ponašanje opozicije. Dosadašnja praksa je pokazala da su naši prijedlozi dovoljno kvalitetni da je skupština usvaja skoro pa jednoglasno tako da ne znam zašto bi u slučaju budžeta bilo drugačije - Rošićeve su riječi.

Na molbu da ocijeni ponašanje stranaka tokom kreiranja budžeta, on odgovara da je atmosfera u konsultacijama bila konstruktivna, ali izražava žaljenje što se najviše prijedloga pojavilo poslije konsultacija putem medija.

Rošić ne razumije, rekao je, zašto su neke stranke, umjesto da kažu šta očekuju od budžeta u direktnom razgovoru, odlučile da izdaju saopštenja i obavijesti.

Još jedna čudna situacija je, smatra premijer, što poslanici pojedinih stranaka nisu ove sedmice dolazili na sjednice komisija, uključujući komisiju za finansije.

- Mislim da je ovo dokaz neozbiljnog i neodgovornog odnosa prema budžetu koji svi žele iskoristiti jedino za politikanstvo i destabilizaciju kantona. Ovo je prije svega realan budžet. Nismo pali u zamku populizma i obećavanja stvari koje kasnije nećemo moći da realizujemo - rekao je premijer.

Po njegovim riječima, glavni cilj je još uvijek stabilizacija finansija, ali u predloženom budžetu bilježe se i povećanja stavki vezanih za, primjerice, poljoprivredu i potrebe boračke populacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Usvojen Budžet Unsko-sanskog kantona

Rošić predložio zakon da bi se regulisalo tržište audiovizuelnih usluga

Rošić: Neću statirati na manifestacijama u kojima učestvuje Milorad Dodik

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo