Bosna i Hercegovina     | 31.03.2018. 15:29 |

U Sarajevu vjetar lomio drveće, srušena skela na zgradi Predsjedništva BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Ekipe KJKP Park danas su po dojavama policijskih uprava intervenisale na tri lokacije i to u ulici Bosanskih gazija, na Stupu u blizini objekta nekadašnjeg Standarda i u banjskim parkovima na Ilidži, a radi se o stablima koja su pala ili oštećena zbog jakog vjetra.

- Prva dva stabla nisu se nalazila na zelenim površinama koje su našoj nadležnosti. Radi se o poprilično zdravim stablima i za njih nisu bila izdata rješenja jer, kao što je poznato, rješenja za sječu, orezivanje djelimično ili potpuno, stabala izdaje općina na čijem teritoriju se nalazi, a nakon dobivenog rješenja naše ekipe izlaze na teren – kazala je za Fenu stručna saradnica za informisanje KJKP Park Aldijana Hamza.

Jak vjetar, po njenim riječima, uzrokovao je da su dva stabla pala u ulici Bosanskih gazija, te na Stupu.  

-  Naša ekipa je trenutno na Stupu, a radi se o poprilično velikom i starom stablu jablana. Saobraćaj je  bio djelimično  zaustavljen, a očekujemo da će u tom dijelu ubrzo biti normaliziran. Inače, stablo se nalazi na površini koja pripada vlasniku tog objekta – navela je Hamza.

Na zelenim površinama koje su njihovoj nadležnosti, kako je dodala, oštećeno je stablo u banjskim parkovima na Ilidži i tu se radilo o poprilično zdravom stablu na kojem dosad nisu rađene intervencije, odnosno stablu koje nije imalo rješenje za sječu, djelimičnu ili potpunu, izdato od Općine Ilidža.

- Mi ćemo i dalje biti na terenu, radimo na sprečavanju bilo kakvih novih šteta na stablima. Svakako radit ćemo u saradnji sa policijskim upravama i štabovima civilne zaštite pojedinih općina. Na njihove pozive imamo mobilnu ekipu i odgovorit ćemo svim zadacima koji se budu pred nas postavili – kazala je Hamza.  

U Sarajevu je danas vjetar polomio drveće na više lokaliteta u gradu, te napravio veću materijalnu štetu. Jak vjetar  oborio je bor na kuću koja se nalazi u ulici Nasihe Kapidžić-Hadžić.  

Također, skela koja se nalazila na zgradi Predsjedništva BiH, zbog udara vjetra se srušila, a u toj nesreći, srećom, nije bilo povrijeđenih.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Pionirskoj dolini prinove, 13. aprila proljetna zabava 'Zdravo proljeće!'

Civilna zaštita KS uputila poziv za poduzimanje neophodnih preventivnih mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra

Počelo ukrašavanje ulica Sarajeva povodom Dana državnosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana