Magazin     | 31.03.2018. 13:55 |

U sarajevskom klubu "SSH" održan Drugi uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - U sarajevskom klubu "SSH" danas je održan Drugi uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2018 u okviru XII izdanja mozaičnog magazina uživo „Duga Presshura“, a na temu "AB OVO – običaj bojanja jaja kao simbioza poganskih običaja, profanih mitova, religijske simbolike i šarenila folklora"

Mozaični magazin „Duga Presshura“ organizira Udruga „Libertas“ pod pokroviteljstvom Fondacije Schüler Helfen Leben, a urednica i voditeljica programa bila je Ivana Krstanović.

Uvodničari su bili - Vesna Domorocki, interpretatorica uskrsnih i starogradskih pjesama, dr. sc. Marijo Pejić i Pavao Zornija, student.

- Uskrsni napjevi spontano izviru iz blagdana, temelje se na evanđeljima koja obuhvaćaju sve važnije događaje iz Biblije o uskrsnuću. Napjevi su puni krute zbilje, umjerenog trijumfalizma, ističu uskrsnuće i pobjedu nad smrću, strofičnog su obilježja te podsjećaju na arhaičan način kršćanskog himničkog pjevanja. Međutim, kad je riječ o glazbi i blagdanima, čini se da su božićne pjesme dosta popularnije od uskrsnih - kazala je uvodničarka Vesna Domorocki.

Uvodničar Marijo Pejić je istaknuo da se uz Uskrs vežu brojni tradicijski običaji, a, među ostalim,  bojanje i tucanje jaja kao najstariji uskrsni običaj, anvodeći da se jaje smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, "pa se u nekim krajevima na natjecanjima u tucanju jaja prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina ili ne".

- Jedan od razloga zašto smo odlučili organizirati ovaj turnir jest druženje, okupljanje prijatelja i slavljenje Uskrsa, a uskoro i Vaskrsa. Ovo je odlična prilika da se radost podijeli i s našim susjedima. Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našem glavnom gradu BiH jer na ovaj način pokazujemo da u našem Sarajevu i dalje zajednički obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ovoga grada, unatoč destrukciji vremena i bolesti društva - poručio je Pejić.

Uvodničar Pavao Zornija izrazio je žaljenje što mladi nisu dovoljno zainteresirani za njegovanje tradicije i spiritualnu dimenziju blagdana, odnosno što se u većini slučajeva okreću komercijalnim dimenzijama blagdana.

Na ovogodišnjem turniru, koji je Udruga Libertas upriličila u suradnji s partnerima projekta udruženjem „Facultas za prosperitet mladih“ i Udrugom organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, sudjelovao je 21 natjecatelj i to: Jelena Gudelj, Admir Fetić, Marijo Pejić, Milica Kajević, Slađan Tomić, Mladenka Jovanović, Vesna Domorocki, Adnan Zeković, Ivana Krstanović, Sara Ristić, Enes Ibričević, Nedžad Ibričević, Zora Legat, Ado Talijanović, Suzana Vinković, Nataša Vujović, Zara Hodžić, Emina Džindo, Pavao Zornija, Anja Kozomara i Mirza Memić.

Treće mjesto osvojio je Slađan Tomić, drugo mjesto Zora Legat, dok je Mladenka Jovanović osvojila prvo mjesto.

Pobjednici, odnosno prva tri mjesta su dobili simbolične nagrade, a ostali su dobili utješne nagrade te su morali pojesti razbijeno jaje. Sudac Turnira bio je Željko Gudelj.

Profesor glazbe Enes Ibričević i Suzana Vinković predstavili su nekoliko skladbi iz klasičnog repertoara, a pjesnikinja Ivana Krstanović govorila je stihove duhovne poezije, saopćeno je iz      Udruge Libertas.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo