Sport     | 31.03.2018. 10:40 |

Asim Šahman – čovjek koji je u Bugojno „doveo“ jedan od najjačih turnira

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 31. marta (FENA) - Rukometni sport u Bugojnu sve više se veže za ime rođenog Maglajlije Asima Šahmana,  čovjeka odavno vezanog za grad pod Kalinom u koji se uvijek vraćao, nakon što bi ga napuštao sudbinski vođen životnim stazama.  

Piše: Mevlida Ridžal

Upravo je on tvorac ideje  o organiziranju jednog od najvećih rukometnih turnira u našoj zemlji, na kojem ovih dana u Bugojnu sudjeluju selekcije Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Katara, Poljske i Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Fenu kaže da turnir jača iz dana u dan, te da se već pregovara o tome da naredne godine u taj grad dođu mladi rukometaši iz Argentine i Japana, kao i prvaci Afrike.

- Imamo već informacije da bi sljedeće godine tu trebalo biti, praktično, malo svjetsko prvenstvo - kazao je.

Sport je zavolio, veli, još kao tinejdžer, kada je nastupao za odbojkaški klub u Maglaju.

Kratko je, dodaje, igrao i nogomet, da bi sa 17 godina počeo trenirati rukomet, i samo dva mjeseca poslije postao stalni član rukometne ekipe svog grada, koji je u to vrijeme bio poznat po održavanju Kupa republika Jugoslavije u mlađim kategorijama.

Nikada, ističe, neće zaboraviti ljeto 1979. kada je, kao pojačanje Muškog rukometnog kluba „Iskra“, došao u Bugojno. Sedam godina branio je „Iskrin“ gol, bio jedan od boljih igrača i kapiten, u vrijeme kada rukometni sport doživljava svoju punu ekspanziju na tlu bugojanske općine.

- Kup Bosne i Hercegovine osvojili smo 1980. godine, igrali u četvrtfinalu protiv Lovčena s Cetinja i pobijedili u Bugojnu s pet-šest golova razlike. Igrali smo i polufinale Kupa Jugoslavije u Celju - prisjeća se Šahman.

Željan promjene, 1987. odlazi u Donji Vakuf gdje godinu dana igra na mjestu golmana, nakon čega postaje član travničkog „Borca“, s kojim uspjeva ostati u ligaškom takmičenju, iako je iz ekipe, uz trenera, otišlo osam igrača.

Dvije godine kasnije vraća se u „Iskru“ , koja se takmičila u Drugoj rukometnoj ligi, gdje 1990. prvi put postaje njen trener.

- Odlazim u Njemačku 1991. godine, gdje ostajem osam godina. Branim do 40. godine i, iako je od mene traženo da produžim ugovor, ja to nisam učinio. Povukao sam se i, s dosta uspjeha, bio trener mlađim kategorijama - kaže.

Želji da se vrati u Bugojno nije odolio, smatrajući kako će u tome gradu „ponovo biti i posla, i sporta, i svega... “.

- Uzimam MRK u svoje ruke. Bio sam sekretar kluba, i trener pet godina. Od dana kada smo prvi put igrali utakmicu protiv „Radnika“ iz Donjeg Vakufa, do novembra 2001., igrali smo Čelendž kup, što je  uspjeh koji niko nije zabilježio u BiH - istaknuo je Asim Šahman.

Podsjeća da su igrači MRK „Iskra“ nastupali u to vrijeme u Federalnoj ligi, a onda i u rukometnoj ligi koja je formirana na nivou BiH.

- Mi smo tada bili u Premijer ligi, skupa s petnaest ekipa. Na kraju smo, ipak, pod nekakvim čudnim okolnostima ispali iz lige, nakon što smo u Gračanici igrali neriješeno - kazao je.

Prestaje s radom u „Iskri“ 2003. i zahvaljujući svom dugogodišnjem treneru Ekremu Jaganjcu odlazi u Katar gdje radi kao trener mlađih rukometnih kategorija, a ubrzo nakon toga i trener golmana i asistent trenera u A selekciji Rukometne federacije Katara.

- Od  2005.  do 2010. stalno sam bio u reprezentativnim selekcijama. Do 2009. bio sam u A selekciji, gdje sam nastupao na Svjetskom prvenstu u Njemačkoj. 2007. bio sam asistent trener golmana, a 2009. sam, također, bio na Svjetskom prvenstvu za juniore u Egiptu, kao trener golmana, odnosno asistent trener – naglasio je.

U međuvremenu je igrao na Azijskim igrama, koje važe za najmnogoljudnije na svijetu, s obzirom da se radi o otvorenom prvenstvu, gdje izbor učesnika ne zavisi od rezultata koje su postigli. Prvi put je to bilo u Dohi 2006.,  a drugi put u Kini. S reprezentacijom Katara nastupao je i u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Japanu.

- Osvajali smo i medalje, na Tajlandu 2006., na Azijskom prvenstvu za seniore, kao i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj - kazao je.

Dodaje da je u pauzama, kada nije bilo takmičenja u A selekciji, nastupao s juniorima i kadetima  s kojima je, također, osvojio nekolio vrijednih odličja.

- S kadetima sam 2009. osvojio zlatnu medalju u Abu Dabiju, a srebrenu u Teheranu. Osvojio sam medalju i sa juniorima u Amanu u Jordanu. Nastupao sam, praktično, na svim većim takmičenjima u Aziji - kaže ovaj veliki zaljubljenik u rukomet.

U januaru 2011. prelazi u najbolji klub u Kataru LĐŠKU, s kojim osvaja rukometna prvenstva Azije i Katara, i nastupa na Super Globe, sve do momenta kada se prestaje vezati za Rukometnu federaciju Katara, a počinje njegov angažman na izgradnji modernog sportsko-rekreacionog centra na Rostovu, koji je u završnoj fazi.

- Do prije dva mjeseca bio sam član LĐŠLU-a. U MRK „Iskra“ sam se vratio prije dvije godine kao član Uprave i predsjednik Skupštine kluba, s ciljem da napravimo što bolji rezultat  - kazao je Asim Šahman.

Priznaje, na kraju, kako bi volio da je rukometni sport u našoj zemlji na višem nivou, te da se nada da će se on razvijati u smjeru u kojem bi to željeli, kako igrači i uprave klubova, tako brojni poklonici rukometa u Bugojnu i BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'