Najave     | 30.03.2018. 14:13 |

U Potočarima sutra obilježavanje 15. godišnjice od prve kolektivne dženaze

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 30. marta (FENA) - Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, sutra će u Memorijalnom centru Potočari biti obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa žrtava genocida.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović izjavio je Feni da se pripreme za petnaestu godišnjicu privode kraju te izražava nadu da će veliki broj preživjeli žrtava biti prisutan kao i prethodnih godina.

- Na prvoj dženazi 31. marta 2003. godine ukopano je 600 žrtava, a zatim u istoj godini bile su još dvije dženaze - 11. jula kada je ukopano 282 žrtve genocida i 20. septembra kada je je ukopano 107 žrtava genocida. Tom prilikom Memorijalni centar Potočari za žrtve genocida iz 1995. godine je zvanično otvoren, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bill Klinton. U toj godini su bile tri dženaze i te godine ukopano je 989 žrtava genocida - podsjeća Smajlović.

Ističe da su počeli s pripremama za dženazu 11. jula, naglasivši da za ovu godinu ne očekuju veliki broj identifikovanih žrtava.

- Prema našim saznanjima trenutno ima 15 identifikovanih žrtava genocida. Svi znamo šta je problem, problem su ekshumacije koje se sporo odvijaju i problem su identifikacije, jer ima dosta skeletnih ostataka, oko 2.000, koji nisu u cjelosti identifikovane, a porodice traže da se u što većem procentu nađe broj kostiju kako bi mogli svoje najmilije dostojanstveno sahraniti - naglasio je Smajlović.

Ima slučajeva gdje su, kako navodi, žrtve nađene i identifikovane u šest masovnih grobnica, i taj proces ide sporo.

-Mi ne možemo na to uticati. Nadam se da će vrijeme učiniti svoje i da će se više pažnje pokloniti ekshumacijama i identifikacijama, te da će sve žrtve konačno naći svoj smiraj u Memorijalnom kompleksu - potcrtao je Smajlović.

Dosad su u Memorijalnom centru Potočari ukopane 6.575 žrtava genocida.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana