Bosna i Hercegovina     | 30.03.2018. 14:06 |

Save the children donirao 60 laptopa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - U susret početku Međunarodne procjene učeničkih postignuća (PISA 2018), koja u Bosni i Hercegovini počinje 4. aprila, Save the Children je danas donirao 60 laptopa i prateću IT opremu u vrijednosti više od 50.000 KM koja će biti korištena tokom testiranja.

Istraživanje provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH u saradnji sa obrazovnim vlastima i školama, a sudjelovat će oko 7.000 učenika iz 70 škola u Republici Srpskoj, pet škola u Brčko distriktu BiH i 138 škola u Federaciji BiH.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH centar je za provedbu PISA 2018 istraživanja u Bosni i Hercegovini. Ukupni uzorak čini 236 škola u Bosni i Hercegovini, dok će testiranje biti obavljeno u njih 213.

- Ovo je prvi put za BiH da učenici testove rade na kompjuterima i za Agenciju bi bila otežana realizacija testiranja bez donacije Save the Children u laptopima sa operativnim sistemom koji podržava softver za izvođenje PISA 2018 testiranja. Ova donacija samo je još jedan primjer partnerstva koji Agencija ima sa organizacijom Save the Children i zajedničkog djelovanja na unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja u BiH - izjavila je zamjenica direktorice Agencije Alisa Ibraković.

PISA istraživanja provode se od 2000. godine, a od 2006. sudjeluju sve države iz regije kojima se sada, u sedmom ciklusu studije pridružuje i Bosna i Hercegovina.

PISA istraživanja provode se u trogodišnjim ciklusima, a cilj im je pomoći državama sudionicama kod donošenja strateških odluka iz oblasti obrazovanja na temelju empirijskih, statističkih podataka o postignućima učenika. Drugim riječima, PISA ukazuje na slabosti u obrazovnim sistemima te naznačuje u kojem pravcu trebamo djelovati da bi se te slabosti otklonile, a obrazovanje jedne države unaprijedilo.

Save the Chidren za sjeverozapadni Balkan aktivno je uključen u procese unaprjeđenja pristupa kvalitetnom obrazovanju u BiH.

- Kao dugogodišnjem partneru Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, zadovoljstvo nam je da smo bili u prilici podržati ovaj važan proces u BiH jer vjerujemo da će kroz rezultate i analize rezultata PISA 2018 obrazovne vlasti u BiH dobiti jasne preporuke zasnovane na činjenicama za unaprjeđenje kvaliteta i učinkovitosti obrazovanja za dječake i djevojčice u BiH - istakla je direktorica Save the Children Andrea Žeravčić.

Kako navode u saopćenju za javnost Save the Children ostaje posvećen tom procesu i strateškim opredjeljenjima koji vode ka jedankom, kvalitetnom i relevatnom obrazovanju u BiH i regiji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

BiH treba da zaštiti pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!