Ekonomija     | 30.03.2018. 12:35 |

Redovna godišnja skupština Udruženja poslodavaca FBiH 4. aprila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organizirat će 4. aprila u Sarajevu redovnu godišnju skupštinu.

Kako se navodi u saopćenju, Udruženje poslodavaca FBiH je i dalje opredijeljeno da bude partner vlastima i sindikatu u FBiH te da konkretnim prijedlozima rješenja doprinosi unapređenju socijalnog dijaloga i poboljšanju poslovnog ambijenta.

U tom pravcu i kroz Plan rada za 2018. godinu, UPFBiH će proaktivno djelovati u pravcu kreiranja povoljnijeg poslovnog okruženja u Federaciji BiH i poboljšanja ekonomske situacije u FBiH i BiH. 

Udruženje će aktivnosti u 2018. godini zasnivati na ostvarivanju jasno definiranih ciljeva poput rasterećenja privrede, unapređenja poslovnog ambijenta koji će omogućiti stabilno poslovanje članica UPFBiH, razvoja i pune zaposlenosti, suzbijanja sive ekonomije, pojednostavljivanja administrativnih procedura, ravnopravnog tretmana privatnog/realnog sektora u odnosu na javni, jačanja socijalnog dijaloga, intenziviranju rada sa Vladom FBiH u cilju postizanja adekvatnog poslovnog ambijenta te kolektivnog pregovaranja sa sindikatom.

Cilj je i jačanje imidža i materijalnih, kadrovskih i organizacionih kapaciteta UPFBiH. Posebnu pažnju u ovoj godini Udruženje će posvetiti jačanju organizacione strukture i jačanju međunarodne saradnje. U planu je i pronalaženje novih prostora za rad UPFBiH, a namjera je i proširenje usluga koje Udruženje pruža članicama u čemu će posebnu ulogu imati organiziranje i rad Edukacijskog centra UPFBiH.

U planu rada za 2018. godinu, kao prioritetne aktivnosti definirane su rasterećenje privrede kroz sprečavanje uvođenja novih nameta i smanjenje cijene rada, smanjenje parafiskalnih nameta, porezne olakšice, konkretni prijedlozi vezani za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koje idu u pravcu pomjeranja roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu, plaćanje PDV-a po naplati fakture, isključivanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena i drugo.

UPFBiH će aktivno raditi na kreiranju i lobiranju za donošenje seta reformskih zakona. Udruženje će, tako, uručiti Vladi FBiH 15 gotovih prijedloga zakona koji imaju za cilj olakšavanje poslovanja na razmatranje i dalju proceduru.

Također, na redovnoj skupštini pokrenut će inicijativu i insistirati na donošenju uredbe prema kojoj nijedan propis neće moći biti usvojen, a da prethodno nije dobio mišljenje  UPFBiH, u smislu kako će taj propis uticati na nova opterećenja poslovanja.

Insistirat će se, također, na izmjenama poslovnika o radu oba doma Parlamenta FBiH  s ciljem da se na sjednice oba doma Parlamenta FBiH pozivaju predstavnici UPFBiH i da mogu učestvovati u parlamentarnoj raspravi o zakonima koji ste tiču poslovnog ambijenta, navedeno je u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Udruženje poslodavaca FBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana