Kultura     | 30.03.2018. 12:00 |

Počela sanacija banjalučkog Banskog dvora

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30. marta (FENA) - Sanacija javne kulturne ustanove Banski dvor u Banjoj Luci je počela, a u prvoj fazi bit će saniran krov, fasada i stolarija tog objekta, pri čemu će se poštovati autentičan izgled, budući da je zgrada spomenik kulture.

Vrijednost radova je oko 514.000 KM, a preduzeće "Koto" iz Beograda ima rok od tri mjeseca da ih okonča.

Ukupno dva i po miliona KM za više faza obnove Banskog dvora obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a Grad provodi sve potrebne procedure.

- Uz radove koji su počeli jutros, radi se i revizija projekta za drugu fazu obnove koja podrazumijeva vanjsko uređenje i ambijentalnu rasvjetu. Očekujemo da revizija, koju radi Arhitektonsko-geodetsko građevinski fakultet koji je radio i prethodni projekat iz 2004. godine, bude završena do kraja aprila. Poslije revizije, moći ćemo raspisati tender i izabrati izvođača za sljedeću fazu radova – rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što se ubrzo po dogovoru o obnovi Banskog dvora ušlo u konkretnu realizaciju ovog zahtjevnog projekta, za koji je, kako je rekla, Vlada RS zainteresovana da se završi do kraja.

- To znači da se uđe u ukupnu sanaciju, kako će to predviđati projekti. Banja Luka je i kulturni centar Republike Srpske, i ovo je jedno od najvažnijih obilježja. Znajući koliko se ulaže napora da ova građevina ne bude samo građevina nego definitivno centar kulturnih dešavanja, a i zbog istorijskog značaja, smatram da je sasvim prirodna podrška Vlade RS  – kazala je Cvijanović.

Nakon prve faze sanacije, trebalo bi da se krene s unutrašjim uređenjem kako bi kulturni radnici i građani imali na raspolaganju multifunkcionalan centar za različite kulturne aktivnosti.

Banski dvor ima sale za sjednice, salone za prijeme, vijećnicu...Velika sala, vijećnica i Plavi salon Banskog dvora predstavljali su nekada najraskošnije banjalučke enterijere, a u tim prostorijama se organizuju razni skupovi edukativnog, kulturnog i promotivnog karaktera.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Autoceste FBiH: Na mostu Počitelj otklanjaju se nedostatci

Vlada FBiH izdvaja 30 000 maraka za sanaciju Saborne crkve u Sarajevu

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo