Svijet     | 30.03.2018. 10:37 |

Palestinci danas obilježavaju Dan Zemlje, simbol otpora izraelskoj okupaciji

FENA Internet

RAMALLAH, 30. marta (FENA) – Palestinci širom okupirane Zapadne obale, Gaze i Izraela danas obilježavaju Dan Zemlje, sjećajući se na dan kada su izraelske snage ubile šestoricu Palestinaca dok su demonstrirali protiv okupacije 1976. godine, prenosi WAFA.

Nacionalne i islamske snage, Koalicija velikih palestinskih frakcija, pozvale su na masovne proteste na izraelskim kontrolnim punktovima na okupiranim palestinskim teritorijama uoči priprema za obilježavanje 70-godišnjice palestinske katastrofe, Nakbe.

U posljednjih 42 godine, Palestinci redovno sjećaju  pogibije šestorice sunarodnjaka održavajući marševe na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i arapskim selima širom Izraela.

Na današnji dan 1976. godine hiljade Palestinaca u regiji Galilea, protestirale su protiv okupacije velikih područja arapskog zemljišta. Izraelske snage su odgovorile smrtonosnom paljbom pri čemu je šest osoba ubijeno.

Demonstracije su prvo otpočele u gradu Deir Hanna, a pratila ih je velika brutalnost izraleske policije. Uslijedili su protesti u gradu Arrabeh, tokom kojih je jedan Palestinac poginuo, a više desetina ljudi je povrijeđeno. To je prouzrokovalo masovne demonstracije i nasilne sukobe na širem području.

Dan Zemlje je od posebnog značaja za Palestince, jer je to bilo prvi put od 1948. godine da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku. Ovaj dan Palestinci obilježavaju širom svijeta, prenosi WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom