Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 18:44 |

Skupština TK - Usvojena Deklaracija o radničkim pravima

FENA

TUZLA, 29. marta (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Deklaraciju o radničkim pravima, na prijedlog kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

U deklaraciji je obrazloženo da su radnička prava ugrožena, te da će se Tuzlanski kanton zalagati za legalizaciju rada i radnih odnosa. Navedeno je da je potrebno pokrenuti sve kapacitete da se ostvare sva radnička prava, a posebno osmosatno radno vrijeme, pravo na dnevni, sedmični i godišnji odmor.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić izjavio je za Fenu da je u deklaraciji ukazano na ugrožena prava radnika, a neka od njih su 40-satna radna sedmica, pravo na liječenje, prava radnica trudnica i porodilja.

- Ukazujemo na problem rada u vrijeme državnih i vjerskih praznika, kada radnici ne bi trebali raditi, te ukoliko je riječ o uposleniku koji treba da radi na te dane, treba biti više plaćen za to - kaže Hadžić.

Dodao je da se u deklaraciji ukazuje i na problem neplaćanja zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Poručio je da su zatražili od svih institucija da se uključe u rješavanju tih problema, posebno kada je u pitanju rad „nacrno“.

Naglašava da je nužno ukinuti parafiskalne namete, kako bi se rasteretila privreda BiH.

Deklaracija bi trebala da potakne sve organe TK da učine dodatne napore u zaštiti i promociji radničkih prava, a ona podrazumijeva poštivanje postojećih zakona, ali ako je potrebno i uvođenje novih.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Skupština TK svečanom sjednicom obilježila Dan nezavisnosti BiH

Okončana hitna sjednica Skupštine TK, nije usvojen zaključak o ostavci ministra unutrašnjih poslova

Održana svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'