Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 16:54 |

Vlada RS-a prijeti da će povući saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. marta (FENA) – Iz Vlade Republike Srpske (RS) danas su zaprijetili da će povući saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018-2021), okvirni dokument, ukoliko se ne ispune neki njeni zahtjevi.

Entitetska vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da osigura da se "programiranje IPA 2, sektor: Poljoprivreda i ruralni razvoj, realizuje u skladu s usaglašenom Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH“.

- Vlada RS-a će u slučaju neispunjenja navedenog uslova, povući ranije datu saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018-2021), okvirni dokument – saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Podsjeća da je svojim zaključkom od 29. decembra 2017. godine zauzela stav da odbacuje mogućnost realizacije procesa programiranja u okviru „sektorskih grupa za programiranje“, koje su uspostavljene izvan sistema koordinacije procesa evropskih integracija i bez saglasnosti Vlade RS-a.

U slučaju da, kako se tvrdi, problemi i manjkavosti u procesu programiranja ne budu riješeni na odgovarajući način, povuće  saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018-2021), okvirni dokument i obustaviti sve aktivnosti na njegovom provođenju.

Iz Vlade RS su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog, kako je saopćeno, permanentnog nastojanja Direkcije za evropske integracije BiH da spriječi da se radne grupe u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH uključe u proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije.

Ponovo je pozvala Vijeće ministara BiH da, zbog značaja koji finansijska podrška Evropske unije ima za proces evropskih integracija, posredstvom Direkcije za evropske integracije kao svoje stručne službe, hitno preduzme mjere u pravcu ostvarenja uslova da se proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije odvija u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koji je na najvišem tehničkom i političkom nivou dogovoren 17. augusta 2016. godine. 

Utvrđen je Nacrt izmjena i dopuna strategije razvoja energetike RS do 2035. godine, koji predstavlja inoviranu Strategiju razvoja energetike RS do 2030. godine, koju je entitetski parlament usvojio u martu 2012..

Prihvaćena je i Informacija o radu i finansiranju predstavništava RS-a u inostranstvu u 2017. te planovima rada za ovu godinu.

Vlada RS-a je i donijela Rješenje o proglašenju prethodne zaštite Parka prirode „Una“.

Rješenjem se proglašava prethodna zaštita područja rijeke Une, na teritoriji općina Krupa na Uni, Novi Grad/Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Kozarska Dubica, u kategoriji zaštićeni pejzaži – park prirode. Taj park prirode bi se vezao za Nacionalni park "Una”.

- To bi bio jedan od odgovora na najave iz Republike Hrvatske da se na Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada - najavila je ranije ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!