Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 16:39 |

Inzko informirao šefa poljske diplomatije o situaciji u BiH

FENA Saopćenje

 

 

VARŠAVA/SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sastao se danas u Varšavi s ministrom vanjskih poslova Poljske Jacekom Czaputowiczem.

Visoki predstavnik je informirao Czaputowicza o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, naglasivši oblasti u kojima je neophodno hitno djelovanje domaćih političkih lidera.

- Put BiH prema Evropskoj uniji mora se ubrzati. Na vodstvu ove zemlje je da održi zamah koji je postignut nakon dostavljanja odgovora na upitnik Evropske komisije. Potrebno je djelovati istovremeno na više kolosijeka. Kako bi se postigao napredak, lideri treba da slijede već uvriježenu evropsku praksu: dijalog, kompromis i rješenja koja su svima prihvatljiva - rekao je Inzko.  

Govoreći o trenutnim prioritetima, visoki predstavnik je naglasio da je potrebno postići dogovor u pogledu izborne reforme kako bi se omogućilo neometano provođenje izbora u 2018. godini i implementacija izbornih rezultata: „Međunarodna zajednica želi vidjeti rješenje koje je proizvod domaćih napora. Mi smo spremni pružiti svaku vrstu tehničke i pravne ekspertize kao podršku procesu kojem posreduju EU i SAD“.

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost na dugotrajnom angažmanu Poljske i njenom doprinosu poslijeratnom razvoju i rekonstrukciji Bosne i Hercegovine, kako kroz strukture Evropske unije, tako i na bilateralnom planu, saopćeno je iz OHR-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!