Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 15:27 |

Udruženja - Srbija od procesuiranja ratnih zločina pravi cirkus

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ reagirali su danas povodom načina procesuiranja ratnih zločina u Srbiji.

Naime, danas je ponovo otkazano ročišta pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za strijeljanje najmanje 1.313 Bošnjaka u hangaru 'Kravice', nakon što se prvooptuženi Nedeljko Milidragović nije pojavio na glavnom pretresu.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ podsjećaju da je suđenje osmorici pripadnika Specijalne policije VRS-a za strijeljanje više od 1.300 civila u hangaru Kravice počelo 6. februara protekle godine, te da je do sada održano samo jedno ročište.

- Optuženi, koji se brane sa slobode, do sada su bez ikakvih sankcija odbijali pojavljivanje pred sudom, usljed čega je ročište otkazivano. Ovo je izrugivanje pravosuđu a ne sudski proces. Do sada je zakazano oko desetak ročišta u ovom predmetu, a do danas je održano tek jedno. Ukoliko Beograd nastavi sa ovom praksom, suđenje se može nastaviti u nedogled - navodi se u zajedničkom saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“. 

Ističu "da je, unatoč prividu da Srbija procesuira egzekutore genocida u Srebrenici, jasno da Srbija od procesuiranja pravi cirkus, predstavu za svoju domaću publiku".

- Nema veće uvrede za nas žrtve od te da optuženi za strijeljanje više od 1.300 naših najmilijih izbjegavaju pojavljivanje pred sudom bez reperkusija. Veće sankcije slijede za neplaćanje prekršajne kazne, nego za strijeljanje ovolikog broja ljudi. Sramotno!- navode se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, žrtve, porodice stradalih prate suđenja, i konstantno su izložene poniženju, "jer se oni koji su ubili njihove najmilije šeću kao slobodni ljudi".

- Današnje ročište obilježilo je i okupljanje Vojislava Šešelja i stotinjak njegovih pristalica koju su pratili suđenje, koji je u poznatom stilu vrijeđao sve oko sebe što nema prefiks srpskog u sebi. Šešelj, ponosan na svoj radikalizam, pored osporavanja genocida danas se nije libio da vrijeđa Kadu Hotić, kojoj je u Kravici ubijen brat, odsječena mu glava i smrskane kosti, usljed čega je između njih i nekolicine novinara došlo do verbalnog obračuna - navodi se u saopćenju. 

Stoga, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ pozivaju  pravosudne institucije u Srbiji da se odupru politikanstvu i konačno procesuiranju ratnih zločina pristupe s dozom ozbiljnosti i poštovanja prema nevino ubijenim ljudima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo