Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 13:57 |

Konferencija o energetskom siromaštvu u ZDK

FENA

ZENICA, 29.marta (FENA) - Na konferenciji o energetskom siromaštvu u ZDK, koju su u okviru realizacije projekta obnovljive energije i energetske efikasnosti organizirali "Caritas Švicarske" i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, razgovarano je o problemu energetskog siromaštva i mogućim novim tehnološkim rješenjima.

Prezentirani su rezultati tokom realizacije dvogodišnjeg projekta na području Zeničko-dobojskog kantona gdje je značajno poboljšana energetska efikasnost tri javna školska objekta korištenjem obnovljivih izvora energije za grijanje i znatno se smanjila štetna emisija ugljendioksida (CO2).

"Pokušali smo na jedan inovativan način uvesti nove tehnologije u korištenju obnovljivih izvora energije, jer smo tri škole preveli na geotermalne punktove umjesto klasičnog grijanja ugljem. U školama na području ZDK radili smo na edukaciji profesora specifično za škole koje daju pojedina zanimanja, a urađena je i analiza energetskog siromaštva", rekao je projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović. 

Na konferenciji je razgovarano kako ublažiti energetsko siromaštvo u BiH i ko se sve treba uključiti, te kako inovativno koristiti obnovljive izvore u školama i povećati znanja o energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije u školama. Istaknuto je da se trebaju prilagođavati školski programi novim trendovima, kao i o načinu da li se može poboljšati zaposlenost znanjima o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

U realizaciji projekta pokazalo se da je 74 posto domaćinstava u Zenici i Zavidovićima energetski siromašno, jer prosječni mjesečni troškovi za električnu i toplotnu energiju po jednom domaćinstvu iznose preko 115 KM. Svako domaćinstvo koje troši više od deset posto ukupnih prihoda na podmirivanje troškova za energiju ubraja se u energetski siromašno domaćinstvo, a od 1.000 domaćinstava njih 74 posto, koja imaju mjesečna primanja manja od 1.150 KM, su energetski siromašna.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Caritas Švicarske - Druženje sa korisnicima Prihvatnog centra za maloljetnike tražitelje azila

Caritas Švicarske i sedam hercegovačkih gradova potpisali ugovore za razvoj ruralnih područja -VIDEO

Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'