Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 13:34 |

Stranke se više fokusirale na provedbu Reformske agende nego na izborna obećanja

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Šest mjeseci prije izbora, Inicijativa "Istinomjer" predstavila je ukupan broj obećanja koja su u prošloj predizbornoj kampanji dale partije koje čine Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH. Kako kažu iz Inicijative, uzeli su u obzir predizborne programe za Opće izbore 2014. godine i to onih stranaka koje su formirale vlast na nivou Federacije i BiH.

Istaknuto je da su se partije očigledno više fokusirale na ispunjavanje reformske agende, nego na ispunjavanje vlastitih obećanja.

Istraživač Istinomjera Dalio Silah ustvrdio je da je na federalnom nivou ispunjeno jedno obećanje a radi se o usvajanju Zakona o PIO.

- Također, samo deset posto obećanja ima veliku vjerovatnoću do kraja mandata, tj. u ovih nekoliko mjeseci, a 71 posto obećanja ima slabu vjerovatnoću da će biti ispunjeno - kazao je istraživač "Istinomjera" Dalio Sijah.

Sličan je rezultat stranaka koje čine Vijeće ministara BiH, objašnjava Sijah, gdje se u ovoj kategoriji nalaze tri ispunjena obećanja, a na 87 obećanja nije ni započet rad na ispunjavanju što govori da nema nikakve šanse da budu ispunjeni do oktobarskih izbora.

Kada su stranke u pitanju, tj.njihova predizborna obećanja, 11 posto ima SDA što govori da je velika vjerovatnoća da će obećanja biti ispunjena, HDZ na nivou Federacije ima tek pet posto ovakvih obećanja, dok SBB ima 14 posto u kategoriji velike vjerovatnoće ispunjenja obećanja.

Na državnom nivou, SDA ima 13 posto obećanja, HDZ ima 16 posto, i SBB 12 posto velike vjerovatnoće za ispunjenje obećanja.

- Ono što mogu reći jeste da se očito ništa nije mijenjalo u odnosu na protekli mandat. Partije su se očigledno više fokusirale na ispunjavanje reformeske agende, nego na ispunjavanje vlastitih obećanja - kazao je Sijah.

Istraživač "Istinomjera" Damir Dajanović kazao je da je vlast totalno disfunkcionalna, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou.

- Sva obećanja su ocijenjena kao nezapočeta. Jedina pozitivna stvar je predavanje Upitnik Evropskoj komisiji - kazao je Dajanović.

Koordinatorica istraživanja "Istinomjera" Aida Ajanović kazala je da kada su u pitanju pravna država i obrazovanje da se radi o oblastima za koje niko iz političkih partija nije davao nikakva obećanja.

Dodala je da generalno na zvanično loš rezultat o ispunjenju obećanja, rezultat je da i izvršna i zakonodavna tijela i u Federaciji i u BiH ne funkcioniraju na način na koji bi to trebalo, te da se jasno osjeti nepostojanje parlamentarne većine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Istinomjer - Vlada KS ispunila 19 i provodila aktivnosti na pola datih obećanja

Partije na vlasti u RS za godinu dana ispunile 12 predizbornih obećanja

Istinomjer: Načelnik Hadžibajrić ispunio 79 od ukupno 124 izbornih obećanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo