Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 13:15 |

Fondacija CPI - BiH pruža građanima minimalne informacije o budžetu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Nosioci vlasti u Bosni i Hercegovini pružaju građanima minimalne informacije o budžetu, slabo im se pruža mogućnost da se uključe u budžetski proces, dok je nadziranje zakonodavnih organa i Ureda za reviziju ocijenjeno kao adekvatno.

Rezultati su to Istraživanja o otvorenosti budžeta (OBS) što ga je fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) uradila zajedno sa organizacijom International Budget Partnership. To istraživanje provode ekspertne organizacije i predstavnici civilnog društva u 115 država svijeta.   

Projektna koordinatorica CPI Aleksandra Banović pojašnjava da ti rezultati pokazuju gdje se zapravo BiH nalazi u tim svjetskim okvirima, a sa 35 indeksnih poena u donjem je dijelu tabele.

Podsjeća da su ranije istraživali i niže razine vlasti, a situacija je, kaže, lošija što je razina vlasti niža. Najavila je da će i ove godine raditi istraživanje i za niže razine vlasti.

Proces istraživanja traje oko 18 mjeseci, a metodologija podrazumijeva ispunjavanje upitnika od 145 pitanja u pet poglavlja na osnovu kojeg se (putem indeksa otvorenosti budžeta) određena država rangira na ljestvici od 1 do 100.

Istraživanje prati tri najvažnija stuba budžetskog procesa (transparentnost odnosno dostupnost i sadržaj budžetskih dokumenata, nadzor nad budžetskim procesom od zakonodavne vlasti i ureda za reviziju, te sudjelovanje javnosti). International Budget Partnership popunjen upitnik šalje neovisnom ekspertu za javne finansije iz BiH, a nakon toga se traži komentar Ministarstva finansija.

Istraživanje te vrste provodi se svake dvije godine. Na globalnom nivou provodi se od 2006., a u BiH se provodi od 2008. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom