Kultura     | 29.03.2018. 13:15 |

Promocija knjige 'Višejezičnost u Mesneviji Dželaluddina Rumija' Munira Drkića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Knjiga "Višejezičnost u Mesneviji Dželaluddina Rumija" autora  doc. dr. Munira Drkića, koja je predstavljena danas u Rektoratu Univerzitetu u Sarajevu, tretira fenomen višejezičnosti u najpoznatijem Rumijevom djelu i to na osnovu savremenih istraživanja višejezičnosti u okviru lingvistike.

Promotori knjige, profesroice Elma Dizdar i Đenita Haverić, ukazale su na značajne segmente djela koje opisuje tri aspekta višejezičnosti, kao što su stavovi o višejezičnosti u historijskom razvoju nauke o jeziku, vrednovanje i kompariranje različitih jezika i Rumijev originalan doprinos u tom polju.

Haverić i Dizdar su istakle da se Munir Drkić bavi istraživanjem višejezičnosti u komunikaciji među govornicima različitih jezika i višejezična poezija u djelu, odnosno upotreba različitih jezika i kako su naglasile, traga za uzrocima koji su Rumija potakli na razvijanje takvih stavova prema višejezičnosti u zajednici i vremenu u kojem je živio.

Fenomen istraživanja autora je višejezičnost danas, jer prije su u fokusu istraživanja bili sami jezici ili jezični sistemi, a danas je, kako kaže Munir Drkić, višejezičnost takva da različiti jezici ostavljaju trag na pojedincu i društvu, „odnosno, šta sama višejezičnost, različiti jezici govore o ljudima koji ih govore i o društvima u kojima se oni govore“.

Iz perspektive BiH, Drkić je više spoznajnih segmenata vidio ne kroz Rumijevu višejezičnost, nego kroz multikulturalnost.

- Naša multikulturalnost jeste bila dobar osnov, ali je ne možemo posmatrati u smislu višejezičnosti kakva se danas doživljava na Zapadu gdje je ona tragom migracija, globalizacije postala veoma značajan fenomen - kazao je on.

Za ovo djelo je Munir Drkić dobio prestižnu međunarodnu nagradu „Farabi“, koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom iranskog predsjednika Hasana Rohanija.

Za rektora UNSA Rifata Škrijelja nagrada predstavlja priznanje ne samo među iranistima širom svijeta nego i priznanje za BiH i UNSA, "te nam sugerira da je ovo najbolji put da se kao mala država u svjetskim okvirima možemo isticati i predstavljati isključivo putem "mehke moći" čiju osnovu čine nauka i kultura".

Predstavljanju knjige prisustvovao je i iranski ambasador u BiH Mahmoud Heidari, dekani sarajevskih univerziteta, predstavnici naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, koji je u saradnji sa Filozoskim fakultetum UNSA izdavač knjige.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana