Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 17:39 |

Duraković: Usvojeni principi za izborni nastup probosanskog bloka u RS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Principi za zajednički nastup na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini usvojeni su danas u Srebrenici na sastanku deset političkih stranaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj (RS), saopćeno je iz Pokreta "Odgovor". 

- Stranke su se usaglasile da će ovaj blok tražiti nestranačkog ministra prosvjete i kulture u budućoj Vladi RS-a, koji će provesti reformu obrazovanja i prekinuti sve diskriminatorne prakse, a posebno one koje se tiču prava na jezik te sadržaja nastavnog plana i programa. Također, tražit ćemo uvođenje institucije povjerenika za prava nevećinskih etničkih, vjerskih i jezičkih skupina - rekao je lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković.

Na planu zapošljavanja i ekonomije, kako ističe, traže uvođenje kvote od dva do tri posto indirektnih prihoda za politike povratka te uvođenje sankcija za institucije koje se ne pridržavaju člana 97. Ustava RS-a o proporcionalnom zapošljavanju Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. 

Pokret "Odgovor" će nastaviti zagovarati ove i druge konkretne politike za bolji položaj povratnika. Iz ove organizacije izražavaju zadovoljstvo što se probosanski blok obavezao na predložena rješenja i politike, navedeno je u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana