Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 15:04 |

Koalicija 'Zajedno za BiH' - Usaglašeni principi zajedničkog nastupa na izborima

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 28. marta (FENA) - Sastanak koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, na kojem su usaglašeni principi i dogovoren zajednički nastup na izborima u oktobru, održan je danas u Srebrenici, a prisustvovali su predstavnici deset političkih subjekata - Stranke za BiH, SDA, BPS, HDZ 1990, HSP, HSP BiH, Posavska stranka, Hrvatski blok, Bošnjački pokret i Pokret 'Odgovor'.

- Deset političkih subjekata usaglasilo je principe zajedničkog nastupa i djelovanja na izborima 2018. godine. Utvrđen je i zvaničan naziv buduće koalicije koji nosi naziv 'Zajedno za Bosnu i Hercegovinu'. Buduća koalicija je izrazila privrženost univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i građanskih sloboda kao osnovnih koji će voditi borbu za prava povratnika Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu – rekao je Adil Osmanović, koji je danas predsjedavao sastankom.

Ističe da se na sastanku nije razgovaralo o budućim kandidatima na zajedničkoj listi, navodeći da je koalicija "Zajedno za BiH“ otvorena i za druge političke stranke koje su sličnih principa i pogleda u vođenju politike u Republici Srpskoj.

- Nismo o tome razgovarali. Mi smo postavili principe da svih ovih deset političkih subjekata moraju da predlože kandidate koji će biti respektabilne osobe koje mogu da iznesu ovaj projekt i koje mogu da obezbijede najveći broj glasova. O imenima kandidata za predsjednika Republike Srpske nismo razgovarali danas - potvrdio je Osmanović.

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je da su postali dio tima koji će usaglašavati principe.

- Kada je pitanju moj lični izlazak u javnost da ću biti kandidat za predsjednika RS-a desio se prije ovog sastanka. Ćamil Duraković neće biti individualna prepreka u ovom projektu koji je u interesu svih građana. Prije svega vođeni iskustvom življenja ovdje, mi znamo gdje su problemi s kojima se susreću povratnici - naglasio je Duraković.

Mijo Perković, uime HDZ 1990, pozvao je preostale stranke s hrvatskim predznakom koje djeluju u Republici Srpskoj da se pridruže ovom bloku s ciljem "ostvarivanja što boljih rezultata na izborima u oktobru“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom