Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 14:54 |

Agencija za vodno područje rijeke Save -Vodostaji u stagnaciji i blagom opadanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo nastavlja da vrši pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Na svim desnim pritokama rijeke Save kao i na samoj rijeci Savi vodostaji su u stagnaciji i blagom opadanju, saopćeno je iz Agencije. 

U zadnja 24 sata vodostaj na VS Slavonski Brod je opao za 10 cm dok je za isti period vodostaj na VS Slavonski Šamac opao za sedam cm. Obzirom da nisu prognozirane značajnije količine padavina u naredna tri dana može se očekivati nastavak trenda opadanja nivoa rijeke Save, što će dodatno biti uslovljeno i ispuštanjem vode iz retenzije Lonjsko polje.

Zaštitni vodni objekti su u stabilnom i funkcionalnom stanju, o čemu se brinu pravni subjekti koji provode mjere aktivne odbrane od poplava na području Posavskog kantona.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine još uvijek su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje se u okviru redovnog dežurstva obavljaju sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju a sve u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP).

Agencija za vodno područje rijeke Save će zbog aktuelnosti situacije i u narednom periodu kontinuirano vršiti praćenje i obavještavanje o stanju vodostaja na vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Agencija za vodno područje rijeke Save: Imamović i Klarić iznose neistine

U ovoj godini nastavak čišćenja korita rijeka Spreče, Bosne, Vrbasa i Drine

Tokom noći zabilježen porast vodostaja na većini stanica na slivovima Bosne i Drine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta