Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 14:22 |

Uručena pomoć za učenike iz Italije s područja koja su stradala u zemljotresu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Učenici, roditelji, nastavnici i uprava sarajevske Osnovne škole "Aleksa Šantić" prikuplili su novčanu pomoć za učenike iz Italije s područja koja su stradala u  zemljotresu u gradu Arquata del Tronto.

Pomoć je uručena u prisustvu načelnika Općine Pesaro Matea Ricci.

- Sretni smo da možemo pomoći djeci iz Italije jer su njihovi sugrađani stipendirali učenike OŠ "Aleksa Šantić" kada su bili u teškoj situaciji od 1998-2015. godine - rekao je direktor te škole Muamer Tinjak. 

Organizacija Time for peace i škola Ana Frank iz Pesara sarađuju sa OŠ "Aleksa Šantić" već dvadeset godina. U posljednje vrijeme ta saradnja je intenzivirana u domenu kuturne i obrazovne razmjene kao i podrške i pomoći učenicima u stanju socijalne potrebe.

Ta saradnja će se u narednom periodu usmjeriti ka zajedničkom apliciranju na evropske projekte i projekte prekogranične saradnje, što je svakako jedna velika prilika koja daje puno mogućnosti za obje škole.

Učenje jezika, upoznavanje kulturnih navika i različitosti, pretvaranje razlika u prilike i mogućnosti je dosadašnji cilj koji će dobiti i institucionalnu podršku potpisivanjem sporazuma o bratimljenju općina Novi Grad Sarajevo i Comune Pesaro koji je pokrenut u Pesaru 23. marta.

Još više će se osnažiti i proširiti na uključivanje i drugih osnovnih i srednjih škola s područja općine Novi Grad i Comune Pesaro.

Prilikom posjete upriličena je izložba u Pesaru posvećena obilježavanju dvadeset godina zajedničke podrške učenicima, kulturnim razmjenama, edukaciji i stipendiranju OŠ "Aleksa Šantić" Sarajevo, Time for peace i škole Ana Frank iz Pesara, saopćeno je iz OŠ "Aleksa Šantić". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta