Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 11:39 |

Oduzimanje ilegalno stečene imovine kompleksan, ali moguć proces

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) i Savjet za individualna prava u Evropi (AIRE) u suradnji s Vladom Velike Britanije i OSCE-om okupila je danas u Sarajevu predstavnike država regije, eksperte iz Italije i Ujedinjenog Kraljevstva na konferenciji o tome kako da se učinkovitije radi na oduzimanju ilegalno stečene imovine.    

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson novinarima je kazao da sudionici razgovaraju o dokumentu koje su izradile AIRE i RAI, a radi se o usporedbi situacije u različitim državama regije da bi se vidjelo na koji način se može biti učinkovitiji odnosno poboljšati rad u vezi s oduzimanjem ilegalno stečene imovine.    

On kaže da je ostvaren izvjestan napredak i navodi primjer FBiH, gdje je prošle godine privremeno ili trajno oduzeta ilegalno stečena imovina u vrijednosti od 30 miliona KM.

- Napretka ima, ali je jasno da se još mnogo toga treba uraditi. Proces je prilično kompliciran, kompleksan i dugo traje. Međutim, u FBiH smo imali pozitivan trend, tek se počelo raditi na oduzimanju ilegalno stečene imovine i već govorimo o 30 miliona KM što je ipak značajna suma. Da bi se stiglo do nekog nivoa gdje će to građani više primjećivati i shvatiti da se radi o sistematskom i funkcionalnom procesu potrebna je politička volja i podrška i da se više uradi u smislu jačanja kapaciteta za finansijske istrage. Da, mislim da je to moguće uraditi, a razmjena iskustava je važna za ostvarivanje još većeg napretka - naglasio je.

Ferguson kaže da će izvještaj poslužiti za izradu akcionog plana te da se vidi na koji način se može poboljšati ekspertiza, vještine, kapaciteti prvenstveno za vođenje finansijskih istraga u uredima tužilaštava, agencijama za provedbu zakona, na sudovima. Međutim, da bi se bilo kakav napredak ostvario ključno je, kaže on, postojanje političke volje.    

Menadžerica Programa za zapadni Balkan AIRE centra u Londonu Biljana Braithwaite precizirala je da se izvještaj odnosi na šest jurisdikcija zapadnog Balkana, a identificira regionalne trendove.

Nisu se, kaže, bavili nalazima koji su vezani za individualne države, nego su potražili zajedničke za sve njih i bit će im podloga za daljnje intervencije.

- Ti nalazi odnose se na nedostatke u efektivnoj implementaciji oduzimanja imovinske koristi stečene nezakonito. Identificirali smo konkretne oblasti u kojima je akcija potrebna, a to je jačanje kapaciteta, međunarodne suradnje kako u regiji tako i s trećim državama, bolje statistike koje bi omogućile da se trendovi prate (i prate na regionalnom nivou) te jačanje kapaciteta u implementaciji evropskih standarda na domaćem nivou - istaknula je.

Rukovodilac RAI sekretarijata Vladan Joksimović izrazio je zadovoljstvo što postoji volja u regiji za bavljenje pitanjem oduzimanja ilegalno stečene imovine.

- To je ušlo u plan rada naše organizacije koja obuhvata sve države iz jugoistočne Evrope, za period od tri godine (do 2020.). Ova studija je početak rada u toj oblasti. Trudili smo se da ne ističemo nikakve rezultate ili nedostatak rezultata u pojedinačnim jurisdikcijama, nego da probamo naći zajedničke imenitelje koji su od značaja za regiju i kako regionalno unaprijediti prije svega međunarodnu suradnju i možda staviti akcent na finansijske istrage - kazao je.

Regionalna konferencija službenog naziva "Jačanje saradnje na polju povrata imovine" dio je projekta "Borba protiv korupcije na zapadnom Balkanu  i jačanje regionalne suradnje na području povrata imovine", koji se provodi uz podršku Vlade Velike Britanije i OSCE-a. Taj projekt analizira efikasnost, učinkovitosti i poštivanja ljudskih prava u kaznenopravnim sistemima jugoistočne Evrope u vezi sa zapljenom i oduzimanjem sredstava stečenih kriminalnim aktivnostima.                           

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom