Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 10:39 |

Renić: Paušale za grijanje vratiti na račune građana

FENA Saopćenje

ZENICA, 28. marta (FENA) - Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine kaznilo je Grad Zenicu i Javno preduzeće "Grijanje" zbog paušala na grijanje koje su građani Zenice plaćali i u slučajevima kad nemaju grijanje pod uvjetom da cijevi grijanja samo prolaze kroz njihov stan.

Na nelegalnost ove prakse upozoravala je vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Zenice Sanja Renić koja je dva puta podnosila i inicijativu za ukidanje paušala, međutim, taj prijedlog nikad nije uvrštena na dnevni red sjednice Gradskog vijeća.

Renić je pozdravila odluku Konkurencijskog vijeća, poručujući da se ni na ovom ne smije stati te bi bilo dobro da svi oštećeni tuže i "Grijanje" i Grad, jer tvrdi da za to postoji pravni osnov koji se u obligacionom pravu zove neosnovano obogaćenje, navodi se u saopćenju Odjela za odnose s javnošću Naše stranke.

Poslanica Naše stranke također je podsjetila da prema Odluci, koju je donijelo Gradsko vijeće, cijevni razvod od toplinske podstanice do potrošača pripada potrošačima, koji su dužni da održavaju svoje instalacije grijanja u ispravnom stanju.

- S obzirom na to da je riječ o imovini građana, za koju je propisana obaveza održavanja, ne postoji osnova da JP "Grijanje" naplaćuje paušal, jer niti je to imovina "Grijanja" niti ono ima obavezu da ga održava - zaključila je Renić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kasumović: Cijene grijanja ostaju nepromijenjene u skladu s važećim ugovorima

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo