Ekonomija     | 27.03.2018. 17:27 |

Softić na 6. susretu guvernera centralnih banka regije u Rovinju

FENA Saopćenje

 

 

 

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić učestvovao je u radu 6. susreta guvernera centralnih banaka regije i lidera finansijskog sektora, a koji je održan danas u Rovinju, Republika Hrvatska.

Ovaj skup, koji se održava u organizaciji Poslovnog magazina „Lider“ i Hrvatske narodne banke, ove godine u fokusu ima raspravu o temi izazova koji se nalaze pred ekonomijama zemalja regiona u svjetlu normalizacije monetarne politike u eurozoni, kao i rješavanja akumuliranih nekvalitetnih kredita (NPL).

Obrađujući temu mogućih efekata normalizacije monetarne politike, diskusija guvernera regiona pokušala je dati odgovore na pitanje u kojoj će mjeri očekivano zaoštravanje globalnih finansijskih uslova uticati na makroekonomske performanse tržišta u razvoju, posebno gledajući iz ugla fiskalne efikasnosti i finansijske stabilnosti. Svjesni činjenice da potencijalni rast kamatnih stopa sa sobom može nositi usporenje kreditne i ekonomske aktivnosti, te mogući porast NPL-ova, cilj je bio da se vidi u kojoj su mjeri domaća preduzeća i potrošači izloženi kamatnom riziku i koje im mjere eventualno stoje na raspolaganju.

 - CBBiH, zbog aranžmana valutnog odbora, ne može uticati na visinu kamatnih stopa u zemlji. Od makroprudencijalnih mjera na raspolaganju joj je samo obavezna rezerva. Kontinuirano pratimo i analiziramo potencijalne efekte monetarne politike vodećih ekonomija svijeta. U ovisnosti o vrsti rizika, rizika likvidnosti u bankarskom sektoru ili rizika od nekontrolisanog prekograničnog odliva strane efektive, CBBiH će koristiti instrument obavezne rezerve, u svim njegovim segmentima, po potrebi - rekao je guverner Softić, dodavši da ukoliko prije ili kasnije dođe do rasta kamatnih stopa, to ne bi trebalo predstavljati značajnu kočnicu ekonomskog razvoja.

Male i otvorene ekonomije, kao što je Bosna i Hercegovina, prvenstveno se trebaju fokusirati na strukturne reforme, povećanje efikasnosti privrede, učiniti je izvozno konkurentnom i otpornom na vanjske šokove,  zaključio je guverner Softić u svom izlaganju, saopćeno je iz CBBiH.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Viceguverner Vidaković na DDays konferenciji o izazovima digitalizacije bankarskog sektora

CBBiH - Ukupna novčana masa na kraju februara 2024. iznosila 35,98 milijardi KM

Anketa CBBiH - U ovoj godini ipak blagi pad inflacije u odnosu na 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'