Svijet     | 27.03.2018. 17:14 |

Duncan: Assange je "bijedni mali crv" koji se treba predati

FENA Internet

LONDON, 27. marta (FENA) - Visoki zvaničnik britanskog ministarstva vanjskih poslova u utorak je nazvao Juliana Assangea "bijednim malim crvom" i kazao je da bi osnivač WikiLeaksa trebao napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu i predati se britanskom pravosuđu.

Assange boravi u ambasadi od juna 2012. kada je ušao u njenu zgradu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje bi se suočio s ispitivanjem u vezi s navodima o seksualnom zlostavljanju, koje je on uvijek negirao.

Švedska istraga obustavljena je u maju prošle godine, ali se Assange, koji je bio pod kaucijom u vrijeme kada je ušao u ambasadu, suočava s hapšenjem britanskih vlasti zbog kršenja odredbi uslovne slobode ukoliko napusti zgradu.

- S velikim žaljenjem primjećujemo činjenicu da Julian Assange ostaje u ekvadorskoj ambasadi - izjavio je Alan Duncan tokom ispitivanja o vanjskoj politici u Donjem domu britanskog parlamenta, odgovarajući na pitanje o Assangeu.

- Vrijeme je da taj bijedni mali crv izađe iz ambasade i preda se britanskom pravosuđu - izjavio je Duncan.

Assange, koji tvrdi da je pravi razlog njegovih problema sa zakonom u činjenici da je WikiLeaks objavio američke diplomatske i vojne tajne, strahuje od izručenja Sjedinjenim Državama. On je optužio Britaniju za "žalosni ćorsokak" u kome se našao.

- Britanija bi trebala biti načisto s tim namjerava li me izručiti Sjedinjenim Državama što sam objavio istinu i prestati s aktuelnim kršenjima pravila UN-a u ovom slučaju - izjavio je on u  emailu poslanom Reutersu u kome reaguje na Duncanove izjave.

Assange smatra da je u prisilnom pritvoru u ekvadorskoj ambasadi - što negiraju britanske vlasti koje tvrde da je on ušao dobrovoljno u zgradu i mogao bi je napustiti bilo kada ukoliko bude spreman da se suoči s posljedicama svojih akcija.

- Već sam u potpunosti odslužio svako teoretsko (ja nisam optužen) "kršenje kaucije" dok sam bio u zatvoru i sada u kućnom pritvoru. Stoga, zašto je izdata potjernica za mnom? - upitao je on u emailu.

Prošlog je mjeseca britanski sudac odbio da prekine zakonski postupak protiv Assangea zbog izbjegavanja odredbi kaucije i kazao da je on "čovjek koji želi nametnuti vlastita pravila u provođenju pravde".

Britanska policija ukinula je stalnu stražu pred ekvadorskom ambasadom u oktobru 2015., ali je saopćila da će zadržati "taktiku prikrivanja" kako bi uhapsila Assangea ako napusti zgradu. Policija je tada saopćila da je potrošila 12,6 miliona funti za održavanje straže pred zgradom ambasade.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Stella Assange: Julianovo izručenje Sjedinjenim Državama 'pitanje je života i smrti'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo