Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 13:22 |

Tim traži da se odbaci zahtjev za osporavanje Zakona o 'danu RS'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. marta (FENA) - Tim koji je formirao Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a pripremio je danas integralni tekst odgovora povodom zahtjev Bošnjaka da se ospori kao neustavan Zakon o “Danu RS”.

Odgovor će uputiti Ustavnom sudu BiH, koji će razmatrati zahtjev za osporavanje Zakona o “Danu RS-a”, koji je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Član ovog tima Mile Dmičić kaže da se u odgovoru predlaže Ustavnom sudu BiH da odbaci spomenuti zahtjev, “a ukoliko se to ne učini da, nakon odlučivanja u meritumu, Ustavni sud BiH odbije zahtjev podnosilaca”.

Ustvrdio je da zahtjev bošnjačkih i hrvatskih delegata odlikuje “neurednost, proizvoljnost, što u skladu s pravilima Ustavnog suda BiH predstavlja elemente nedopustivosti i što je dovoljan osnov da Ustavni sud BiH odbaci ovaj zahtjev”.

-Suština je da smo u ovom odgovoru poseban dio posvetili analizi odlučivanja Ustavnog suda BiH u kontekstu njegovog nejednakog ponašanja prema činjenicama, dokazima i dokumentima u donošenju odluka, kada je riječ o utvrđivanju prazničnih dana u Federaciji BiH, odnosno BiH, koji se odnose na 1. mart kao Dan nezavisnosti i 25. novembar Dan državnosti. U jednakim stvarima treba jednako postupati - tvrdi Dmičić.

Koordinator tima Rajko Kuzmanović je dodao i da je u odgovoru ovog tima predloženo da se održi javna rasprava, koja se u ustavnim sudovima održava samo onda kada postoji poseban interes.

-Ako bude odlučivao u skladu s pravom, naš odgovor će biti prihvaćen. Ako budu nastavili kao mnogo puta ranije, da odlučuju prema političkim stavovima, onda se zna kakav će biti ishod. Ipak, nadam se da moraju pobijediti pravo i pravda – naveo je Kuzmanović.

O pripremljenom odgovoru sutra će odlučivati Odbor za ustavna pitanja Narodne skupšetine RS, a u roku od dva dana bit će dostavljen Ustavnom sudu BiH.

Deset delegata Vijeća naroda RS-a u zahtjevu podnesenom 25. januara traži od Ustavnog suda da donese odluku da član 2. stav (1) Zakona o Danu RS u kojem se navodi: "Na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar se utvrđuje kao Dan RS", nije u skladu s Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna

Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo