Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 27.03.2018. 11:44 |

Najveće protjerivanje ruskih diplomata nakon Hladnog rata

FENA Internet

LONDON/WASHINGTON, 27. marta (FENA) – Sjedinjene Američke Države su najavile protjerivanje 60 ruskih diplomata pridružujući se tako mjerama evropskih država koje tako kažnjavaju Kremlj zbog napada nervnim gasom na bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, javlja Reuters.

Ovo je najsnažnija akcija koju je protiv Rusije poduzeo američki predsjednik Donald Trump od kada je preuzeo dužnost.

Trump je često bio meta kritika Demokrata i njegove Republikanske stranke zbog blagogpristupa prema Rusiji i informacija o uplitanju Moskve u predsjedničke izbore.

Britanska premijerka Theresa May je pohvalila reakciju država koje se solidariziraju, kazavši kako je 18 država iznijelo planove za protjerivanje diplomata. Među njima je 14 država članica EU.

Ukupno 100 ruskih diplomata će biti proglašeno personom non grata, što je najveći broj još od vremena Hladnog rata. Australija je naknadno odlučila protjerati dvojicu ruskih diplomata, prikrivenih obavještajaca, kritizirajući „Moskvu za brutalni i namjerni čin“. Novi Zeland je rekao da nema takvog osoblja, ali da ima - bili bi protjerani.

Britanski šef diplomatije Boris Johnsonje na Twitteru objavio da je „izvanredni međunarodni odgovor saveznika najveće protjerivanje ruskih obavještajaca u historiji te da će to pomoći odbrani zajedničke sigurnosti.“

May je poručila da je koordinirana akcija najsnažniji signal Rusiji da ne može zanemarivati međunarodno pravo. Britanija ima dokaze da je Rusija istraživala mogućnost distribucije nervnih otrova u svrhu atentata, rekla je May u parlamentu.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova protjerivanje nazvalo „provokacijom“. Portparol Kremlja je poručio da Zapad pravi grešku te da će predsjednik Vladimir Putin donijeti konačnu odluku o odgovoru Rusije.

Moskva je negirala optužbe da je odgovorna za napad na Sergeja Skripala i njegovu kćerku u južnom engleskom gradu Salisburyju. Skripal (66) i njegova kćerka Yulia (33) nađeni su u nesvjesnom stanju na klupi i tržnom centru, i od tada su u kritičnom stanju u bolnici.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Černihiv pognuli i ramjeni mještani

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana