Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 08:16 |

Emrić na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH Jasmin Emrić učestvovat će na Trećem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i BiH, koji će 27. marta biti održan u Briselu.

Kako je najavljeno, na sastanku će se razgovarati o napretku naše zemlje na polju političkih kriterija, s posebnim osvrtom na proces evropskih integracija, funkcioniranje mehanizma koordinacije, reformu javne uprave, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i zaštitu manjina, kao i na napredak koji je postignut na polju regionalnih pitanja i međunarodnih obaveza.

Učesnici će, predviđeno je, razgovarati i o napretku na polju ekonomskih kriterija, s naglaskom na reformsku agendu, Program ekonomskih reformi (ERP), javne finansije, međunarodnu finansijsku podršku, te statističku saradnju, uključujući pripreme za popis poljoprivrede.

Na sastanku će biti riječi i o finansijskoj pomoći, odnosno o provođenju i pripremi u 2018. godini Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA).

Kada je riječ o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na Trećem sastanku Odbora razgovarat će se o pravdi, slobodi i sigurnosti, o trgovini, industriji, carinama i porezima, o unutarnjem tržištu i konkurenciji, kao i o inovacijama, informatičkom društvu i socijalnoj politici.

U okviru rasprave o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, planirano je da se razgovara i o transportu, energiji, okolišu i regionalnom razvoju, te o poljoprivredi i ribarstvu, uključujući i sigurnost hrane te veterinarsku i fitosanitarnu politiku - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom