Regija     | 26.03.2018. 19:20 |

Pahor najavio summit čelnika Slovenije, Hrvatske i Makedonije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 26. ožujka (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je za posjeta Bugarskoj, koja do sredine godine predsjeda Europskom unijom, u razgovoru s koelgom Rumenom Radevom najavio skorašnji summit čelnika država jugoistočne Europe u formatu Brdo-Brijuni.

 Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Sofiji Radev je kazao da su Bugarska i Slovenija dvije stabilne države na rubu nemirne regije.

 Obje se države zalažu za to da zapadni Balkan ostane miran i siguran dio Europe, kako bi se cijela regija razvijala, a države na tom području mogle riješiti otvorena pitanja koja imaju čime će i dalje imati otvorena vrata za ulazak u EU i NATO savez, rekao je Pahor.

 Kako su javili slovenski mediji, Pahor je pozdravio skorašnji summit o budućnosti država zapadnog Balkana koji će se održati u Bugarskoj prije kraja njezina polugodišnjeg predsjedanja EU-om, ali je najavio i summit čelnika država iz jugoistočne Europe koji se prije toga trebao održati u Skopju, vjerojatno u travnju.

 Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija STA, Pahor je kazao da će Hrvatska i Slovenija kao inicijatorice procesa Brdo-Brijuni za manje od mjesec dana zajedno s Makedonijom organizirati takav skup u Skopju.

 To će biti "jedan od važnijih" sastanaka koji su do sada ostvareni u sklopu inicijative Brdo-Brijuni koju su prije više godina potaknule Slovenija i Hrvatska u svrhu gospodarske i političke stabilizacije regije na putu država koje još nisu ušle u EU prema punopravnom članstvu i uspostavi dobrih odnosa, javila je Hina.

 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo