Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 19:34 |

U Sarajevu organiziran prijem povodom Nacionalnog dana Pakistana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Ambasada Pakistana u Sarajevu večeras je organizirala prijem povodom obilježavanja Nacionalnog dana Pakistana, 23. marta.

Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Salim Nawaz u svom govoru zahvalio je svima što su se pridružili u proslavi 78. Nacionalnog dana Pakistana u Sarajevu. Istaknuo je da se osjeća privilegovanim, jer ima priliku proslaviti taj dan sa divnim ljudima ove zemlje i predstavnicima međunarodne diplomatske zajednice.

- Ovaj veliki dan se slavi svake godine širom svijeta, u znak obilježavanja usvajanja Rezolucije u martu 1940. godine u gradu Lahore, kada su muslimani tadašnje Indije odlučili osnovati zasebnu domovinu u južnoj Aziji, prema viziji velikog filozofa i pjesnika Allame Muhammada Iqbala i velikog vođe Muhammada Ali Jinnaha. Upravo onako kako je osnivač nacije i veliki vođa Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah zamislio, naša vanjska politika se temelji na dobroj volji i prijateljskim odnosima sa ostatkom svijeta i teži ostvarenju dugo njegovane vizije mira i prosperiteta za Pakistan, kao i stabilnosti u regionu i šire - poručio je Nawaz.

Dodao je da Pakistan ozbiljnim naporima nastoji poboljšati odnose sa susjednim zemljama, te da ta zemlja podržava sve napore za mir, prosperitet i stabilnost u Afganistanu, u svrhu približavanja tom cilju.

Također je kazao da je Pakistan otvoren za skoro ostvarivanje strukturalnog dijaloga sa Indijom u cilju mirnog rješavanja svih pitanja, uključujući dugo neriješeno pitanje Kashmira. Ti napori su pozdravljeni dobijanjem široke podrške unutar države, kao i ostvarivanjem prijateljskih veza na globalnom nivou.         

- Pitanje Kashmira je spor između Pakistana i Indije. I dok Pakistan podržava što skorije i mirno rješavanje ovog spora, znamo da je za ples potrebno dvoje. Potrebno je da Indija ovo razumije kako bi se izbjeglo dalje gubljenje vremena. Danas Pakistan ima odlične odnose sa gotovo svim narodima. Nastavit ćemo dalje jačati ove prijateljske veze u cilju ostvarivanja prosperiteta i napretka ljudi Pakistana i cijeloga svijeta - naveo je Nawaz.

Rekao je da Pakistan i Bosna i Hercegovina uživaju izvrsne, bratske odnose, koji se ogledaju u velikoj uzajamnoj naklonosti dviju strana.

- Koristim ovu priliku da potvrdim rukovodstvu i narodu Bosne i Hercegovine istinsku želju Pakistana za daljim jačanjem i proširenjem postojećih odnosa u svim oblastima od obostranog interesa. Uime svoje zemlje, čestitam Bosni i Hercegovini na uspješno završenim i predanim odgovorima na upitnik Evropske komisije. Želimo vam svaki uspjeh u tom pogledu - istaknuo je ambasador Nawaz.

Naglasio je da Pakistan zahvaljujući svom višestrukom potencijalu, kao i veoma važnom geostrateškom položaju, ima značajnu ulogu u svojoj regiji, a time i u svijetu. 

Smatra da je Pakistan svjestan te činjenice, i uspješno se nosi sa svojom ulogom, zbog čega je podnio nezamislive žrtve. Ipak, uprkos brojnim izazovima, Pakistan velikim koracima napreduje ka miru i razvoju.

- Sigurnosna situacija u Pakistanu danas je daleko bolja u poređenju sa onom od prije nekoliko godina. Jedan od razloga leži u činjenici da je Pakistan pokazao da neće tolerisati terorizam i da je nacija odlučna ga iskorijeniti. Iznos stranih investicija u mnogome se uvećao, što pokazuje povjerenje investitora kada govorimo o našoj ekonomskoj sigurnosti i spoljnoj politici. Mi, kao nacija, posvećeni smo miru, napretku i prosperitetu u Pakistanu, ali i ostatku svijeta - zaključio je Nawaz. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U oluji u Pakistanu poginula najmanje 41 osoba

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Predsjednik Pakistana odlikovao reisul-ulemu Kavazovića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana