Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 19:23 |

Posušje ne odustaje od gradnje graničnog prijelaza Osoje u ovoj godini

FENA Cvita Kusić

POSUŠJE, 26. ožujka (FENA) - Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula izjavio je u ponedjeljak u Posušju kako projekt izgradnje graničnog prijelaza Osoje ne miruje te da se radi na idejnom rješenju, projektnoj dokumentaciji i na građevinskim dozvolama.

 "Stoga se nadam ako ne u ovoj godini, onda sigurno u 2019. godini do početka sezone granični prijelaz u Osoju bi apsolutno mogao biti završen", kazao je Džakula tijekom sastanka s posuškim načelnikom Brankom Bagom s kojim je razgovarao o početku radova na graničnom prijelazu Osoje u općini Posušje.

 Džakula kaže kako Uprava za neizravno oporezivanje potpuno razumije potrebe ovdašnjeg stanovništva i gospodarstva, te je više puta podnosila zahtjeve za izdvajanje novca za ovaj granični prijelaz prema Vijeću ministara.

 "Sredstva s kojima raspolaže Vijeće ministara su ograničena. Vijeće ministara bira prioritete, a Uprava nema nikakvu mogućnost utjecati na donošenje odluke o raspodijeli sredstava koja su Vijeću ministara na raspolaganju", pojasnio je Džakula, priopćeno je iz Općine Posušje

 Po njegovim riječima, granični prijelaz kakav je predviđen za Osoje ne može se izgraditi sredstvima manjim od 2 milijuna maraka. "Pravi iznos ćemo znati kada završimo cijelu projektnu dokumentaciju. Računamo da bi to moglo biti negdje između 3 i 4 milijuna maraka", zaključio je Džakula.

 Posuški načelnik je istaknuo kako je Općina poduzela sve kako bi se granični prijelaz Osoje uvrstio u proračun Uprave za neizravno oporezivanje. 

 "Brzo smo riješili imovinsko pravna pitanja vezana za zemljište koje je predviđeno za izgradnju prijelaza, već dvije godine lobiramo da se sredstva za izgradnju graničnog prijelaza uvrste u proračun Uprave. Nažalost, nismo ni u proračunu za 2018. godinu. Ipak, nadamo se da ćemo ipak ove godine naći neka alternativna sredstva i konačno krenuti u izgradnju prijelaza još ove godine", kazao je Bago, dodavši kako će sada svoje napore vezane za ovo pitanje usmjeriti prema Vijeću ministara.

 Bago je naglasio kako su potrebe stanovništva i gospodarstvenika takve da jednostavno moraju što prije dobiti ovaj granični prijelaz, a tim više što je granični prijelaz s hrvatske strane već priveden kraju. 

 "Nama u Posušju je teško shvatljivo, s obzirom na riješene imovinsko pravne odnose još 2016., te opetovanu iskazanu potrebu stanovništva i gospodarstva, da se izgradnji nije pristupilo, iako je najavljivana kao sigurna i u 2017. i 2018. godini. Ne možemo ponovno ni pomisliti na velike gužve ljeti kakve su bile posljednje dvije godine", ustvrdio je načelnik Bago te kazao kako općina ne odustaje od napora da početak radova bude već ove godine.

 "U tom smjeru ćemo, kako smo se usuglasili na sastanku, ustrajati na financiranju iz alternativnih izvora kroz proračun BiH", kazao je načelnik Posušja.

 Prema idejnom nacrtu granični prijelaz Osoje trebao bi sadržavati 4 trake. Od toga po dvije ulazne i dvije izlazne trake za promet putničkih motornih vozila i autobusa, te dvije za teretna motorna vozila.

 Granični prijelaz Osoje u općini Posušje potpisivanjem ugovora između BiH i Hrvatske uvršten je u one granične prijelaze koji su osim za promet putnika, predviđeni i za promet dobara što će u konačnici biti značajno za razvoj gospodarstva općine Posušje, ali i cijelog ovog djela Hercegovine.

 Iako je općina Posušje riješila sve imovinsko pravne odnose vezane za zemljište na kojem je predviđen granični prijelaz Osoje, a Uprava za neizravno oporezivanje još 2016. godine otkupila 4500 m2 zemljišta za izgradnju infrastrukture prijelaza, početak realizacije projekta gospodarstvo i stanovnici općine Posušje još uvijek čekaju, priopćeno je.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

U Posušju otkriven kućni laboratorij za uzgoj marihuane

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo