Svijet     | 26.03.2018. 17:00 |

Abbas ponovio podršku mirovnom procesu i dvodržavnom rješenju

FENA Internet

RAMALLAH, 26. marta (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je njemačkom ministru vanjskih poslova Heiku Maasu ponovio svoje obavezivanje na mirovni proces i na dvodržavno rješenje bliskoistočnog sukoba.

Govoreći na konferenciji za novinare sa Maasom u predsjedničkom uredu u Ramallahu, palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Malki saopćio je da je Abbas izvjestio njemačkog gosta o posljednjim dešavanjima na terenu, posebno nakon američkog priznavanja Jerusalema kao izraelske prijestolnice koje je, kako tvrdi, dovelo do palestinskog odbacivanja američke uloge u mirovnom procesu s Izraelom.

- Palestina podržava dvodržavno rješenje i obavezala se na direktne pregovore s Izraelom - poručio je Abbas Maasu.

- To se, međutim, mora ostvariti kroz multilateralnu mirovnu konferenciju s akcentom na pregovore zasnovane na rezolucijama Ujedinjenih nacija - navodi Maliki Abbasove riječi.

Maliki je izjavio da je Abbas izrazio palestinsku zahvalnost Njemačkoj i njenoj podršci Palestincima i mirovnom  procesu.

Maas je kazao da Njemačka podržava dvodržavno rješenje i pregovore, naglašavajući da će to biti teško ostvarivo "bez američke uloge za pregovaračkim stolom".

Izrazio je nadu da bi Izrael i Palestinci jednog dana mogli živjeti u miru, dodajući da bi većina ljudi trebala podržati dvodržavno rješenje, "ali da to neće biti jednostavno", prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta