Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 14:21 |

Bukvarević: Savezi paraplegičara i RVI trebaju se udružiti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je novinarima u Sarajevu potvrdio da će predložiti ujedinjenje Saveza paraplegičara, koji predstavlja samo tri kantona, i Saveza ratnih vojnih invalida, koji predstavlja ostalih sedam kantona.

- Ova dva saveza trebaju da se dogovore odnosno da se ujedine i udruže, što će biti prijedlog resornog ministarstva - kazao je Bukvarević ističući da će se u narednom periodu razgovarati o zahtjevima navedena dva Saveza.  

Njihovi zahtjevi su, ocjenjuje, legitimni, ali se Ministarstvo u ovom trenutku opredijelilo da uvažava prijedloge i predstavnike Saveza ratnih vojnih invalida FBiH jer predstavljaju najveći broj ratnih vojnih invalida.

Odgovarajući na pitanja medija Bukvarević je negirao da su „pet dana prije protesta boraca udruženja na čelu sa Šerifom Patkovićem dobila iz federalnog budžeta 2,2 miliona KM“.

- Boračkim organizacijama Vlada Federacije BiH u ovoj godini nije doznačila ni jednu jedinu KM. Sve ide putem javnih poziva u skladu s usvojenim budžetom za 2018. godinu - kazao je Bukvarević.

Javni poziv za rad udruženja još nije raspisan dok je na osnovu odluke Vlade raspisan Javni poziv za pomoć u liječenju borcima, koji je otvoren tokom čitave godine.

- Na taj poziv svaki borac ili član boračke populacije sam aplicira - naglasio je Bukvarević dodajući da je tokom čitave godine otvoren i Javni poziv za finansiranje troškova dženaza i sahrana.

Svi oni koji organiziraju javno obilježavanje značajnih datuma, poručio je, mogu da apliciraju na Javni poziv za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Boračke organizacije i vjerske zajednice imaju priliku aplicirati na Javni poziv za uređenje mezarja i grobalja, te izradu spomen obilježja.

- Zbog navedenog u toku je rad komisija a dodjela bi trebala uslijediti u drugoj polovini maja - rekao je Bukvarević.

Izrazio je nadu da će uskoro biti objavljen kompletan registar boraca, koji su bili u Prvom korpusu Armije RBiH ili koji se vode u odsjeku za Sarajevo.

-U završnoj je fazi navedeni registar. Nakon Tuzle, želimo da se i u Sarajevu zna svaki pripadnik koji je proveo od jednog mjeseca do 52 mjeseca u Oružanim snagama BiH - poručio je Bukvarević danas predstavnicima medija prilikom davanja izjava u sjedištu Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bukvarević: Borci iz Distrikta moraju uživati identična prava kao i svi drugi

Bukvarević u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji

Ministar Bukvarević na Kovačima: Patriotska liga BiH temelj je Armije RBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo