Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 26.03.2018. 13:52 |

Bešlagić: Rudnik ne hrani ni rudare, kako će hraniti državu?

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Generalni štrajk rudara u Rudniku uglja Kreka, koji je počeo danas, samo je jedan u nizu detalja koji govori o pogrešnim smjernicama energetske politike Vlade Federacije Bosne i Hercegovine - istaknuto je u saopćenju Naše stranke (NS), u kojem napominju i to da Vlada FBiH ugalj vidi kao jedan od glavnih potencijala razvoja države, dok rudari kao razlog svog štrajka navode glad.

- Ugalj očigledno nije dovoljan ni da prehrani njegove proizvođače, a kamoli da se njime gradi država. Postojeći rudnici uglja upitne su održivosti. Tu se ne radi samo o rezervama uglja s kojima BiH raspolaže već i o činjenici da duguju iznos od 390 miliona KM Poreznoj upravi FBiH - kazao je Selim Bešlagić iz NS-a.

Zbog toga, smatra on, svaka strategija održivog razvoja mora poći od konsolidacije rudnika i procjene dalje isplativosti ulaganja u rudna bogatstva.

- Rudarima je neophodno ispuniti zahtjeve jer ne traže ništa što im nije obećano. Jednako je važno da ih im se prestane lagati o održivosti i isplativosti dugoročne eksploatacije uglja zarad jeftine, a očigledno neuspješne kupovine socijalnog mira - mišljenja je Bešlagić, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu