Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 13:28 |

Oproštajna posjeta komandanta snaga EUFOR-a Ministarstvu odbrane BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa saradnicima primila je danas komandanta snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, generalmajora Antona Valdnera povodom završetka njegovog mandata i predaje Komande nad EUFOR-ovom operacijom “Althea”.

Pendeš je iskazala zahvalnost generalu Valdneru na uspješno okončanom mandatu i saradnji s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, posebno u procesu uništavanja viškova naoružanja i municije, te vježbama i obuci koju su pripadnici EUFOR-a izvodili s pripadnicima Oružanih snaga BiH, čime je značajno podignut stepen interoperabilnosti Oružanih snaga BiH s oružanim snagama zemalja NATO članica.

Tokom sastanka su istaknuta i druga brojna polja saradnje MO i OSBiH i komande EUFOR-a u BiH, s posebnim naglaskom na EUFOR-ovu podršku projektima poboljšanja sigurnosti skladišta naoružanje i municije, projektima koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, podrške Centru za obuku za operacije podrške miru, procesu deminiranja i ostalim projektima na kojima je bila vidljiva i prepoznatljiva prisutnost pripadnika EUFOR-a.

Valdner je izrazio zadovoljstvo što su aktivnosti EUFOR-a na planu obuke usmjerene na monitoring, mentoriranje i podršku, jer su se poboljšale sposobnosti OSBiH da razvijaju i provode svoje vlastite programe obuke.

On je posebno pohvalio profesionalizam i predanost u radu pripadnika Oružanih snaga BiH, te istakao da je bila čast služiti i biti na čelu jedne ovakve misije kakva je ova EUFOR-ova u Bosni i Hercegovini.

Ministrica odbeane BiH je, uz izraze zahvalnosti na posvećenosti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH tokom mandata, generalu Valdneru poželjela uspjeh u budućoj karijeri, saopćeno je iz MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom