Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 26.03.2018. 09:53 |

Puidgemont pred sudijom, protesti u Kataloniji

FENA Internet

BARCELONA, 26. marta (FENA) – Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont danas bi se trebao pojaviti pred sudom u Njemačkoj nakon hapšenja tokom vikenda, javlja AFP. Sinoć su u španskoj Kataloniji izbili novi protesti i sukobi separatista sa policijom. Najmanje 89 osoba je povrijeđeno, a četvero je uhapšeno.

Puigdemonta Španija traži zbog izdaje i pokušaja otcjepljenja. Uhapšen je nakon što je pokušao iz Danske ući u Njemačku, a potom u Belgiju gdje živi nakon što je napustio Španiju gdje su protiv njega otvoreni istraga i proces.

Katalonija je prošle godine pokušala jednostrano proglasiti nezavisnost, ali je vlada iz Madrida brzo ugušila taj pokušaj i uvela centralnu vlast.

Španski mediji javljaju da je više od 50.000 ljudi jučer demonstriralo protiv njegovog hapšenja. Današnje ročište će samo utvrditi njegov identitet, a potom će biti otvorena procedura izručenja po Evropskom nalogu za hapšenje koja može potrajati i do dva mjeseca. U Španiji mu prijeti i do 30 godina zatvora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'