Ekonomija     | 29.03.2018. 14:06 |

Fondacija 787 - Ženski biznisi u BiH tek u začetku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - PoWEr - konferencija o ženskom poduzetništvu bit će održana sutra u Sarajevu. 

Program ekonomskog osnaživanja žena „PoWEr“, namijenjen ženama iz BiH koje imaju poslovnu ideju i želju da pokrenu vlastiti biznis, implementira Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 uz podršku State Departmenta od septembra 2017. godine. 

Podaci o učešću žena na tržištu rada u BiH su dostupni i porazni. Samo 32 posto žena u BiH je aktivno na tržištu rada - zaposleno, samozaposleno ili je u potrazi za poslom, što je najniža stopa u Evropi. U BiH, 260.696 žena je nezaposleno, od čega njih 25 posto je nezaposleno duže od pet godina.

Te brojke, ali i mnogi drugi razlozi opredjeljuju žene da pokrenu vlastiti biznis. Međutim, i tu brojke govore da su tzv. "ženski biznisi" u BiH tek u začetku. Žene u BiH su četiri puta manje uključene u poduzetničke aktivnosti od muškaraca, 48 posto žena u BiH pokreće biznis iz nužnosti, a najveći izazovi za žene predstavlja namicanje finansijskih sredstava potrebnih za osnivanje i razvoj biznisa.

Fondacija 787, je u proteklim mjesecima pružala podršku za 16 učesnica iz Bihaća, Nove Kasabe, Jajca, Kaknja, Sarajeva, Mostara, Visokog, Kupresa, Travnika, Ilijaša. Učesnice su imale priliku unaprijediti znanja i vještine u oblastima relevantnim za osnivanje i razvoj biznisa, raditi na razvoju poslovnog modela za svoju ideju, proći edukacije iz oblasti poput finansijskog menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa itd. 

Značajna faza programa je i proces mentoringa, u okviru kog je svaka učesnica, uz savjetovanje uspješnih preduzetnika imala priliku savladati prepreke i izazove u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis.

Nakon sedam mjeseci rada na završnoj konferenciji predstavit će učesnice, njihove ideje i mentore, ali i čuti priču Nihada Softića o tome da i nakon neuspjeha je moguće pokrenuti novi uspješan biznis, saopćeno je iz Fondacije za društveno-ekonomski razvoj 787.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana