Bosna i Hercegovina     | 25.03.2018. 14:30 |

Pandurević: Dodik treba da otpusti savjetnike

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 25.marta (FENA) – Potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević očekuje da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otpusti svojih 19 savjetnika koji ga nisu upozorili da je u pismu članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću iznio gomilu netačnosti, čime je ozbiljno narušio ugled institucije koju predstavlja.

-Također, očekujemo da sva pitanja koja se tiču Strategije vanjske politike BiH koja je u pismu postavio Mladenu Ivaniću, uputi premijerki Željki Cvijanović, Vladi Republike Srpske, bivšem predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću i bivšem članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću – navela je ona.

Za Dodika je sporno to što u Strategiji vanjske politike BiH stoji da bi ''BiH trebalo da aktivno prati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU i da bi u tom smislu trebalo unaprijediti sistem pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima".

Pandurević podsjeća da bi Dodik treba makar toliko da zna da je taj dio prepisan iz odgovora na Upitnik EU, na koji je saglasnost dala premijerka Željka Cvijanović i njena vlada, te da to isto piše i u SSP-u koji je svojevremeno potpisao Nikola Špirić, a ratifikovao Nebojša Radmanović.

-Dakle, prema Dodiku, kriv je Ivanić, jer citira zacrtane ciljeve Cvijanovićeve, Špirića i Radmanovića – navela je potpredsjednica SDS-a.

Tvrdi da bi Dodik trebalo da pozdravi to što je Ivanić kroz Strategiju afirmisao Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

- Jedino što je stavio van snage jeste zahtjev Nebojše Radmanovića za članstvom u NATO, i time zaustavio čitav proces integracije na aktivaciji MAP-a koju je odobrilo Predsjedništvo BiH na čelu sa Nebojšom Radmanovićem – navela je Pandurević.

Dodaje da je Dodik “čovjek koji je ušao u konflikt s cijelim svijetom, međunarodno izolovao vlast Republike Srpske s kojom komuniciraju još samo predstavnici Južne Osetije i Abhazije, a očekuje se i posjeta delegacije Sjeverne Koreje, dok se RS obrukala i u tradicionalno prijateljskom Izraelu”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Saopćenje za javnost SDS-a

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana