Sport     | 25.03.2018. 12:10 |

Pezer: Očekujem medalje na EP i Mediteranskim igrama

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Bosanskohercegovačka atletika treću godinu zaredom  bilježi sjajne rezultate na međunarodnoj sceni. Već na startu sezone "eksplodirao" je naš najbolji bacač kugle Mesud Pezer, koji je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu prije 20-ak  dana u engleskom Birminghamu osvojio peto mjesto s novim dvoranskim  rekordom BiH i Balkana - 21.15 m. 

Piše: Hasan Selhanović. 

Dvadesetčetvorogodišnji član Atletskog kluba Zenica se ovim  vrhunskim rezultatom uvrstio među najbolje bacače svijeta i pridružio našem najboljem  atletičaru Amelu Tuki, koji u zadnjih nekoliko godina također spada u sami vrh u disciplini na 800 m. 

Najbolju sezonu u karijeri Pezer je otvorio pobjedama na dvoranskim mitinzima  Torunu (Poljska), Stockholmu i Beogradu, a krunisao je zlatnom medaljom na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, te pomenutim  petim mjestom u Birminghamu, u kojem je za  38 cm popravio lični rekord.  

Po tablicama Međunarodne atletske federacije - IAAF, Pezer u ovoj sezoni trenutno ima 14. najbolji rezultat u svijetu, odnosno sedmi u Evropi.  

Pezera već od početka aprila očekuju brojni nastupi, a ovog ljeta najvažniji će biti na Evropskom prvenstvu u Berlinu, Mediteranskim igrama u Španiji, te  mitinzima Dijamantske lige.

U intervjuu za Fenu Pezer je govorio o počecima svoje karijere. 

- Počeo sam trenirati 2009., a već na prvom nastupu - Malim školskim igrama osvojio sam prvo mjesto za svoju Osnovnu školu "Ćamil Sijarić " iz Nemile. Moj talenat je prepoznao prvi trener Mehmed Skender, počeo sam ozbiljnije da treniram i s godinama sam zavolio atletiku. Prve veće uspjehe  ostvario sam 2011. na Evropskim olimpijskim danima mladih u Turskoj, na kojim sam osvojio treće mjesto, te zlatne medalje na Balkanskom juniorskom prvenstvu u kugli i disku. Godinu dana kasnije kao junior zauzeo sam petu poziciju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni, a 2013. sam krunisao juniorsku karijeru osvajanjem  titule evropskog prvaka u Rijetiju hicem 20.44 m (kugla težine 6 kg) - kazao je Pezer.

Nakon uspješne juniorske karijere  Pezer je počeo saradnju s vrhunskim trenerom Islanđaninom Vesteinnom Hafsteinnssonom, koji četvrtu sezonu vodi našeg najboljeg bacača.

- Zahvaljujući programu Svjetske atletske federacije IAAF  u 2013. godini samo živio i trenirao u Švedskoj, gdje sam upoznao i svog menadžera te potpisao  profesionalni ugovor i počeo saradnju s firmom Nike. U 2014. i 2015. godine imao sam  probleme s  povredom prsnog mišića,  zbog čega sam ostao na dužinama od 20 m.  Nakon što sam  sanirao povredu 2016. nastupio na Olimpijadi u Rio de Janeiru gdje sam zauzeo 23 poziciju i ispunio svoj dječački san - rekao Pezer. 

Prošle godine je s velikom očekivanjima Pezer nastupio  na Svjetskom prvenstvu Londonu u koji je doputovao s vrhunskim rezultatom 21.40 m, ali zbog neiskustva i treme nije uspio da se plasira u finale. 

Po njegovima riječima konkurencija u bacanju kugle danas nikad nije bila jača u istoriji atletike, jer trenutno u svijetu ima čak 30-ak atletičara koji mogu prebaciti 21 metar. U samom vrhu su dva Amerikanca - olimpijski prvak Ryan Crouser Joe Kovacs, svjetski prvak iz Birminghama, Novozelanđanin Tomas Walsh, te  Poljak Konrad Bukowiecki, a svi oni bacaju preko 22 metra.   

 U nastavku sezone Pezera već počekom aprila u SAD -u očekuju nastupi na tri mitinga, a prvi će imati 10. aprila. 

- Po povratku  iz Amerike nastavljam s pripremama, a moj najveći cilj u ovoj godini su nastupi na Mediteranskim igrama u Španiji, te na Evropskom prvenstvu u Berlinu. Moja očekivanja su da se ustabilim na dužini 21 m, te da osvojim jednu od medalja na ova dva takmičenja - rekao je  Pezer na kraju razgovora za Fenu. 

Pogledajte http://fena.ba/video/1578 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AYAlTgEH-lTuPt7aYa8RH6-o1WQGxUXu?usp=sharing

 

                       

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Atletičari i atletičarke Slobode Tehnograd nastavili uspješnu dvoransku sezonu

Atletika - Marija Vrajić i Emir Hastor pobjednici Tuzlanskog maratona

Hrvatska ostala bez organizacije Svjetskog prvenstva u krosu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo