Bosna i Hercegovina     | 24.03.2018. 19:56 |

Sporazum o bratimljenju Grada Pesaro iz Italije i Općine Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) – Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Pesara potpisali su u Pesari (Italija) Sporazum o bratimljenju.

Tom događaju prisustvovali su aktivisti humanitarne organizacije "Time for Peace", "Lutva", članovi Gradskog vijeća, direktori kulturnih institucija i sportskih klubova grada Pesaro.  

Gradonačelnik Pesara Matteo Ricci kazao je da svako prijateljstvo ima posebnu vrijednost koju treba čuvati, ali kad se ono rodi iz solidarnosti onda to treba biti zauvijek.

- Naše prijateljstvo rođeno je u teškom momentu za vas, u ratu koji vas je zadesio. Bio sam domaćin gostu iz vaše države u to vrijeme i sjećam se da su to bili tužni i teški dani, ali su stvorili neraskidivo prijateljstvo među nama. Danas, na sreću, svi živimo u miru. Općina Novi Grad Sarajevo se ubrzano razvija i raste, tamo je sad puno bolji ambijent za život. I mi trenutno za svoj narod tražimo bolji put - put kulture i sporta. Sigurni smo da ćemo u tome nastaviti zajedno, ali i da ćemo također uspostaviti saradnju i između naših kompanija, što je važno - izjavio je gradonačelnik Ricci.

Istaknuo je da je činom potpisivanja sporazuma stavljena kruna na višegodišnji rad mnogih ljudi iz Pesara i da je sretan zbog toga.

U ime načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića sporazum o bratimljenju potpisao je pomoćnik za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar. Zahvalio je za doprinos da dođe do potpisivanja tog značajnog dokumenta.

Potpisivanje navedenog sporazuma nastavak je suradnje koja traje 20 godina, a uspostavljena je između Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sarajeva i organizacije "Time for Peace", te škole "Ana Frank" iz Pesara.

U okviru te suradnje na volonterskoj osnovi organizirani su brojni kampovi, razmjene, stipendirani su mnogi učenici, realizirani i drugi brojni projekti kako na prostoru općine Novi Grad Sarajevo, tako i u cijeloj BiH.

Direktor škole "Aleksa Šantić" Muamer Tinjak uručio je za organizaciju "Time for Peace" simboličnu donaciju, za pomoć stanovništvu pogođenom nedavnim zemljotresom. Donaciju su prikupili učenici te novogradske škole, u znak zahvalnosti za sve dosad zajednički realizirane projekte, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana