Bosna i Hercegovina     | 24.03.2018. 13:38 |

Ukazati čast nevinim žrtvama i onima koji još nose ožiljke iz prošlosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Delegacija Evropske unije, Ambasada Italije, Misija OSCE-a i Ujedinjene nacije u BiH oglasile su se povodom Dana prava na istinu u vezi s kršenjem ljudskih prava i dostojanstva žrtava.

- Uzimajući u obzir istoriju Bosne i Hercegovine, masovna stradanja i broj žrtava u konfliktu devedesetih godina, želimo ukazati čast nevinim žrtvama i onima koji u sebi još nose ožiljke iz prošlosti. Dok ih se sjećamo također izražavamo nadu da će se politički lideri BiH, uključujući političke partije, okupiti na ovaj poseban dan da bi ukazali počast nevinim žrtvama svih vjera i pripadnosti. To bi bio znak uzajamnog priznavanja patnje jednih i drugih, neophodan korak ka uspostavljanju mostova iz podijeljene prošlosti, svih zajedno, gledajući u budućnost - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Italije, zemlje predsjedavajuće OSCE–om u 2018., Misija OSCE-a u BiH i Ujedinjene nacije BiH zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice danas se sjećaju žrtava u cijelom svijetu.

- Ostajemo spremni da se udružimo zajedno sa vodstvom i institucijama Bosne i Hercegovine da bismo obilježili slične prilike - naglašeno je, saopćila je Delegacija Evropske unije u BiH.   

Međunarodni dan prava na istinu u vezi sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i dostojanstva žrtava obilježava se 24. marta. Širom svijeta održavaju se brojne inicijative u znak sjećanja na one koji su bili izloženi patnji i progonu, kao i u znak odbijanja rata, nasilja i kršenja ljudskih prava kao sredstva za postizanje političkih ciljeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Studenti iz Banja Luke i Bihaća prisustvovali događaju Generation Change o cyber sigurnosti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'